Średnia Ocena:
Chia. Wszystko, co musisz wiedzieć o najbardziej odżywczej roślinie na świecie
Pierwsza książka ebook z serii "Superfoods": obszernych publikacji poświęconych najbardziej odżywczym źródłom witamin i minerałów potrzebnych dla zdrowia."Chia" to niemalże 200 stron informacji o właściwościach i antyrakowym a także odmładzającym działaniu uwielbianych już przez Azteków nasion a także nad 70 przepisów na pyszne dania z najbardziej odżywczego superfood, czyli nasion chia.Znajdziesz tu m.in.: cenne rady dotyczące najlepszych form spożywania chia (by zachować jak najwięcej wartości odżywczych), wiedzę, dzięki której uda ci się przyrządzić nie tylko pudding czy smoothie z dodatkiem chia, lecz także wykorzystać właściwości pęczniejące i zlepiające tych nasion zastępując jajka albo gluten, wyjątkowe przepisy na smaczne dania z modnych i odżywczych nasion: od izotonicznych napojów, poprzez przekąski, dania obiadowe, aż po słodkości, zebrane w jednym miejscu najistotniejsze info o odmładzających, poprawiających metabolizm i stan skóry właściwościach a także minerałach, witaminach i antyoksydantach zawartych w chia, świeże i inspirujące pomysły na wprowadzenie zdrowych posiłków do codziennego jadłospisu. "Zaliczane do superpokarmów nasiona szałwii hiszpańskiej są prawdziwym rezerwuarem protein, błonnika rozpuszczalnego, minerałów i przeciwutleniaczy, a także niedoścignionym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3. W dodatku mają wyśmienity smak. Codzienne spożywanie jednej łyżki stołowej nasion chia oznacza dla mnie stuprocentową gwarancję zdrowia".Patrick Holford, światowej sławy specjalista ds. żywienia, twórca bestsellerów "The Feel Good Factor" a także "Say No to Diabetes"
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Chia. Wszystko, co musisz wiedzieć o najbardziej odżywczej roślinie na świecie |
Autor: | Pedersen Stephanie |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | Vivante |
Rok wydania: | 2016 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
Chia. Wszystko, co musisz wiedzieć o najbardziej odżywczej roślinie na świecie PDF Ebook podgląd:
Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby pdf był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.
Wgraj PDF
To Twoja książka? Dodaj kilka pierwszych stronswojego dzieła, aby zachęcić czytelników do zakupu!
Recenzje
Interesujące przepisy. Za mało zdjęć co wążze w ebookach kucharskich.
Nasiona szałwii hiszpańskiej tak naprawdę nie towarzyszą nam od lat. Kilkanaście miesięcy temu w Polsce pojawiła się moda na przysmaki i desery z chia w roli głównej i nawet zagorzali fani kuchni eksperymentalnej potrzebowali czasu, by wprowadzić je do własnego menu. Moim zdaniem warto się jednak z nimi zaprzyjaźnić - sprawdzają się idealnie w każdym domu, zwłaszcza, jeżeli praca umysłowa jest Waszą codziennością... Najzdrowsze nasiona na świecie i jednocześnie cenne dla naszego organizmu substancje. Nic korzystniejszego dla zdrowia, cery i samopoczucia. Autorzy opowiadają nam o właściwościach nasion chia i pokazują nad 75 przepisów, które koniecznie musisz spróbować.Polecam!Bogusława Pawłowskawww.odslonkulture.pl
Gdy w moje ręce wpadła książka ebook Chia to zaczęłam się zastanawiać ponad tym, czy o nasionach szałwii hiszpańskiej można napisać tak obszerną (stosunkowo) publikację? Czy naprawdę można przytoczyć aż tyle przepisów z użyciem tej niepozornej roślinki? Wiem, że praktycznie do wszystkiego można te nasionka dosypać – bez mała jak sól czy pieprz, a jedynym przepisem który znam jest ten, w jaki sposób przygotować pudding chia na mleku kokosowym (czy jakimkolwiek innym). Okazuje się jednak, że Wayne Coates stworzył nie tylko kompendium wiedzy o chia i zestaw przepisów z ich zastosowaniem, lecz po prostu motywującą książkę, zachęcającą do częstszego sięgania po superfoods!Przede wszystkim ta książka ebook jest wydana w naprawdę idealny sposób! Ma bardzo przyjemny format, a w środku znajduje się mnóstwo tabelek, ramek, punktorów i dużo innych elementów, które są przyjemne dla oka, a co najistotniejsze – ułatwiają zapamiętywanie wiedzy zaprezentowanej przez autora. Idealna konstrukcja to tylko jeden z zalet tej pozycji. Urzekające jest całe mnóstwo ciekawostek z różnego rodzaju dziedzin – choć fragmentem je łączącym są oczywiście tytułowe nasiona chia. To niesamowite, lecz twórca poza przepisami zawierającymi opisy dań przeznaczonych dla nas na śniadanie czy na obiad, zaprezentował też zastosowanie tego składnika w żywieniu zwierząt i to nie tylko domowych! To było naprawdę coś! Gdy mój kot wkładał mordkę do puddingu chia trochę się obawiałam, czy mogę mu dać spróbować, a teraz moje wątpliwości zostały rozwiane – z czystym sumieniem mogę jeść go razem z kotem i obie będziemy czerpać z tego korzyści!Tak na dobrą sprawę okazuje się, że nasiona chia są lekiem na całe zło. Pod wobec stosowania go celem uzupełnienia kwasów omega-3 czy nawet jako zastępnika jajka są lepsze nawet od siemienia lnianego! Twórca oczywiście dogłębnie objaśnia dlaczego. Systematycznie spożywanie nasion szałwii hiszpańskiej może w znaczący sposób unieść komfort naszego życia – dzięki niesamowitej ilości składników odżywczych, w tym witamin, pełnowartościowego białka, potrzebnych kwasów tłuszczowych a także błonnika są one naprawdę jedzeniem na wagę złota. Korzyści płynące z ich spożywania znano już w Starożytności, a teraz my mamy okazję doświadczyć ich na swóim ciele. Na uwagę zasługuje też fakt, że twórca tej książki posiada tytuł naukowy doktora i nie boi się przyznać, że działanie tego produktu spożywczego sprawdził na samym sobie. Chia to książka, w której znajdziecie info nie tylko o nasionach szałwii hiszpańskiej, lecz także o paru innych wartościowych produktach, takich jak chociażby avocado czy orzechy włoskie. Głównym celem tej książki jest promowanie zdrowego trybu życia i dbania o siebie, a przede wszystkim o własne zdrowie, ponieważ to jedna z najcenniejszych rzeczy, jakie mamy. To nie tylko pełny zestaw wiedzy na temat tytułowej rośliny, to także książka ebook pełna świetnych przepisów, ciekawostek i motywujących wypowiedzi. Na końcu książki można dodatkowo znaleźć dużo interesujących źródeł i stron, jeżeli tylko będziecie chcieli zgłębić ten temat jeszcze bardziej. Oczywiście można by uznać, że takie promowanie jednego produktu jest lekką przesadą – w końcu jest również dużo innych, które przynoszą ogromne korzyści naszemu organizmowi, lecz prawda taka, że nasiona chia nie są jeszcze aż tak rozpowszechnione, a przynajmniej nie w Polsce. Dużo osób boi się innowacyjnych rozwiązań, a osobiście mogę szczerze polecić stosowanie tej superżywności – nie tylko ze względów zdrowotnych, lecz też smakowych. Przepisy zawarte w tej książce pdf są banalnie łatwe w przygotowaniu, a najpowszechniejszy pudding chia to przysłowiowe niebo w gębie! www.bookeaterreality.blogspot.com
Ciekawie opisywane właściwości szałwii hiszpańskiej. zalecam