Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach a także produktach żywnościowych w okresie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się też wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności.W tomie 1 opisano: zakres i rolę chemii żywności; budowę surowców i produktów żywnościowych; udział, właściwości a także rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych a także związków zapachowych i smakowych; interakcje składników żywności; składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych a także dla pracowników gospodarki żywnościowej.
| Szczegóły | |
|---|---|
| Tytuł | Chemia żywności. Tom 1. Główne składniki żywności |
| Autor: | Opracowanie zbiorowe |
| Rozszerzenie: | brak |
| Język wydania: | polski |
| Ilość stron: | |
| Wydawnictwo: | Wydawnictwo Naukowe PWN |
| Rok wydania: | |
| Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
|---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.