Upload dokumentów - promocja książek - darmowy hosting pdf - czytaj fragmenty
Spośród nad stu gatunków uprawianych na świecie dominują obecnie dwa z nich, tj. pieczarka dwuzarodnikowa - Agaricus bisporus a także twardziak jadalny - Lentinula edodes, nazywamy bardzo nierzadko shiitake. Shiitake należy do gatunków grzybów cieszących się wielkim zainteresowaniem. Wynika to z jego niezwykłych walorów smakowych, znacznej wartości odżywczej a także udokumentowanych badaniami klinicznymi właściwości leczniczych. W owocnikach shiitake stwierdzono m.in. obecność polisacharydów działających antyrakowo, kwasów nukleinowych o charakterze antywirusowym a także substancji przeciwzakrzepowych i obniżających poziom cholesterolu we krwi. Na świecie obserwuje się szybki wzrost produkcji shiitake, także poza głównymi rejonami jego uprawy, tj. Chinami i Japonią. W ostatnim dziesięcioleciu diametralnie rozwinęła się uprawa tego gatunku w USA. W Europie wielkość produkcji shiitake nie przekracza kilkuset ton w skali roku. W Polsce należy on jeszcze do grzybów mało znanych, uprawianych na niewielką skalę, a jego roczna produkcja nie przekracza paru ton. Większe uprawy spotyka się natomiast we Francji, Holandii, Belgii i Niemczech. Kraje Europy Zachodniej, ze względu na wielkie zainteresowanie nowymi grzybami shiitake, stanowią potencjalny rynek zbytu dla naszych producentów. Niniejsza książka ebook stanowi kompendium wiedzy na temat biologii i uprawy shiitake. Jest to pierwsze w Polsce, kompleksowe i szczegółowe, opracowanie zagadnień, dotyczących produkcji tego mało słynnego gatunku. Stanowić może cenną pozycję zarówno dla producentów grzybów, jak i studentów wydziałów ogrodniczych i rolniczych.
Szczegóły | |
---|---|
Tytuł | Biologia i uprawa twardziaka jadalnego Shitake |
Autor: | Opracowanie zbiorowe |
Rozszerzenie: | brak |
Język wydania: | polski |
Ilość stron: | |
Wydawnictwo: | PWRIL Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne |
Rok wydania: | 2007 |
Tytuł | Data Dodania | Rozmiar |
---|
PDF Upload - Zapytania o Książki - Dokumenty © 2018 - Wszystkie prawa zastrzeżone.