Białe trufle okładka

Średnia Ocena:


Białe trufle

Tylko w Empiku książka ebook z zakładką pachnącą cynamonem! Białe trufle to zmysłowa opowiadanie o najznakomitszym kucharzu Francji, który gotował dla Ritza i w londyńskim Savoyu. To historia dużych miłości i namiętności skąpanych w smakach i zapachach,  której lekturę można porównać do delektowania się wykwintnym jedzeniem.Polecają: Beata Tyszkiewicz, Michel Moran i Robert Sowa.

Szczegóły
Tytuł Białe trufle
Autor: Kelby N.M.
Rozszerzenie: brak
Język wydania: polski
Ilość stron:
Wydawnictwo: Społeczny Instytut Wydawniczy Znak
Rok wydania: 2013
Tytuł Data Dodania Rozmiar
Porównaj ceny książki Białe trufle w internetowych sklepach i wybierz dla siebie najtańszą ofertę. Zobacz u nas podgląd ebooka lub w przypadku gdy jesteś jego autorem, wgraj skróconą wersję książki, aby zachęcić użytkowników do zakupu. Zanim zdecydujesz się na zakup, sprawdź szczegółowe informacje, opis i recenzje.

Białe trufle PDF - podgląd:

Jesteś autorem/wydawcą tej książki i zauważyłeś że ktoś wgrał jej wstęp bez Twojej zgody? Nie życzysz sobie, aby podgląd był dostępny w naszym serwisie? Napisz na adres [email protected] a my odpowiemy na skargę i usuniemy zgłoszony dokument w ciągu 24 godzin.

 


Podgląd niedostępny.

 

promuj książkę

To twoja książka?

Wgraj kilka pierwszych stron swojego dzieła!
Zachęcisz w ten sposób czytelników do zakupu.

Recenzje

  • Halina Pacwa

    Zalecam zalecam i raz jeszcze polecam!

  • Jacek Dymek

    o smakowaniu życia. Pokazuje francuską duszę od kuchni dodając szczyptę wielkiej historii przełomu XIX i XX wieku.

  • Ekspert Empiku

    Są historię pełne poezji, kwiatów i czułych słów. Ta historia jest pełna aromatów wyśmienitych dań, odgłosu sztućców i barwnych biografii. Książka, która mnie zaskoczyła własną głębią i przesłaniem. Spodziewałam się lekkiej lektury z fragmentem romansu okraszonej paroma historyjkami kuchennymi, a otrzymałam barwną i oryginalną opowieść o jednym z największych kucharzy Francji, który zapoczątkował rewolucję w świecie kulinarnym. Pasjonująca i zmysłowa, prezentuje głębokie relację miedzy miłością do jedzenia a miłością do rodziny. Idealna powieść, która pozwala docenić sztukę, jaką jest gotowanie.Diana Wrochna, Empik Radom

  • Czytacielka

    Czy wyobrażaliście sobie kiedyś, jak wygląda jedzenie doskonałe? Takie, które cudownie wygląda, wyśmienicie smakuje i zachwycająco pachnie? Podejrzewam, że dla każdego by było to coś innego. Kiedyś jednak żył kucharz - Auguste Escoffier, którego dania sprawiały, że człowiek się zatracał. Czy to możliwe? Podobno tak.Książka mnie nie zachwyciła. Jest dobra, to na pewno. Zafascynowała mnie natomiast postać Escoffier'a. To on wymyślił słowo wyśmienitość, pracował w Londynie, Paryżu i w Monte Carlo, to on był autorem menu, które podano na Titanicu. To on opuścił małżonkę na nad trzydzieści lat, by wrócić do niej kilka lat przed śmiercią. I z całą pewnością był idealnym kucharzem.Tak sobie teraz myślę, że pięknie by było iść do Ritza, gdzie gotował i zjeść jajka oprószone masłem czy również morele przykryte bitą śmietaną z wanilią:)

  • olejnik78

    Sięgając po tą książkę, przyznaję uległam reklamie, a dodatkowo tytuł wydawał się smakowity. Mój niepokój budziły jednak zachęty celebrytów TVN’u a do tego dość zmysłowa okładka, wywołująca konotacje z romansidłem. Kilka razy i bez przekonania podchodziłam do lektury. Czy zawiodła mnie intuicja?Nicole Mary Kelby to amerykańska reporterka i pisarka, która bohaterem własnej książki „Białe trufle” uczyniła Aguste’a Escoffier’a, dużego twórcę haute cuisine. To on uprościł kartę dań wprowadzając tzw. menu a la carte. Rozpropagował service à la russe tj. kolejne serwowanie dań w miarę jedzenia, zamiast service à la française – jednoczesne podawanie wszystkiego od przystawki po deser. Artysta w swoim fachu.

  • Małgorzata G.

    Piękne smaki, nieziemskie zapachy, wirtuozerskie wykonania, a wszystko to okropione sporą dawką miłości. Tak w skrócie opisałabym „Białe trufle”. Opowieść N.M. Kelby to opowiadanie o życiu znanego mistrza kuchni francuskiej z przełomu XIX i XX wieku. Escoffier to postać niezwykła, obdarzona talentem, który trafia się bardzo rzadko. Francuz powalał na kolana największych władców jedynie przy pomocy paru prostych składników, potrafił przyrządzać potrawy, które wprawiały w zachwyt duże gwiazdy ówczesnej Europy. Książka ebook nie skupia się jedynie na aspekcie gotowania, sięga wiele głębiej w prywatność mistrza kuchni. Autorka rysuje obraz człowieka całkowicie pochłoniętego własną pasją, któremu brakuje czasu na miłość do małżonki i dzieci. Prezentuje też bujne życie towarzyskie Escoffiera, jego liczne romanse i znamienite znajomości. Dodatkowo znajdziemy tu dużo przepisów, która mogą posłużyć nam do sprawdzenia swoich umiejętności kulinarnych. Bardzo polecam!

  • markietanka

    "Białe trufle" to fascynująca i wyjątkowo zmysłowa historia o miłości, jedzeniu i życiu największego kucharza Francji. Esscofier okazał się bardzo barwną i oryginalną osobowością, pełną pasji i uczuć. Jego życie to pasja do jedzenia i do tworzenia, nawet w miłości pasja gotowania wiodła prym. Książka ebook jest napisana pięknym, barwnym językiem, a fantastyczne przepisy przeplatają się z wyjątkowymi osobowościami, z którymi spotykał się kucharz, a także zwykłym życiem na wsi, które wiodła jego rodzina. Na własny sposób bardzo miłował małżonkę i dzieci, lecz nie potrafił żyć z nimi bez własnej kuchni. l

  • ginger

    Lubię historie, które opowiadają czyjeś prawdziwe życie. A tu mamy niezwykłą opowiadanie o pewnym nieznanym kucharzu, który przez zdobywał serca kobiet, zjednywał sobie ludzi... Dlaczego? Ponieważ dla niego jedzenie to nie tylko dostarczanie paliwa, ale... właśnie co? Sztuka? Miłość? Polecam.

  • kulinarnaczytelnia.pl

    Na podstawie faktów z życia Auguste Escoffiera, znanego francuskiego szefa kuchni, żyjącego na przełomie XIX i XX wieku, Nicole M. Kelby stworzyła nastrojową, pasjonującą opowiadanie pełną smaków, aromatów i obrazów dawnego świata. „Białe trufle” to historia o pasji, miłości i jedzeniu, lecz przede wszystkim o człowieku, który w świecie kulinarnym zapoczątkował prawdziwą rewolucję. Fabuła opiera się głównie na relacjach Escoffiera z żoną a także z aktorką Sarah Bernhardt, z którą łączyła go niezwykle głęboka więź. Książka ebook aż puchnie od sugestywnych opisów dotyczących wyposażenia kuchni, przygotowywania produktów, obierania, siekania, smażenia, duszenia, mieszania, doprawiania i, co najważniejsze, smakowania. Autorka nie pozostawia ani chwili na odpoczynek. Opowiadanie biegnie równym, szybkim tempem, prowadząc zaintrygowanego – i głodnego – czytelnika przez kolejne strony. Apetyt wzmaga ciekawość.