BARBARA LASOTA, RENATA SŁAWIŃSKA POTRAWY JAK Z BAJKI PVos2ynsl kawałki papryki w różnych kolorach i plaster ogórka, pół cebuli, łyżeczka koncentratu pomidorowego, kilka listków sałaty i wąsów szczypiorku, sól, pieprz Cebulę drobno posiekać, dodać do twarożku, wymieszać. Połączyć twarożek z majonezem, śmietaną, koncentratem pomidorowym, przyprawić solą i pieprzem. Sałatę i pozostałe warzywa umyć, osuszyć. Z twarogu uformować kulki i ustawić z nich bałwanki. Udekorować je warzywami i plasterkami parówek. ZIMNE CO NIECO К - '♦іф/* Sałatka Dzielnego Marynarza 2 jaja, łyżka rzeżuchy lub dowolnych kiełków, pomidor, 2 kwaszone ogórki, 2 rzodkiewki, 3 łyżki groszku konserwowego, kilka gałązek natki, łyżka majonezu, a łyżka jogurtu, o szczypta curry, sól Jaja umyć, ugotować na twardo, pokroić w kostkę. Pomidor umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w półplasterki. Ogórek obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Pokrojo- ne składniki sałatki wymieszać z rzeżuchą lub kiełkami, przyprawić solą i szczyptą curry, polać sosem majonezowo-jogurtowym. Z ogórka przeznaczonego na krokodyla (powinien być dość długi) odkroić kawałek na głowę, a pozostałą część pokroić w dość grube plastry, które będą przypominały tułów zwierzęcia. Na sałatce ułożyć krokodyla, między plasterki ogórka włożyć cienkie plasterki rzodkiewek, w głowę wetknąć oczy z groszku. Obok ułożyć groszek i gałązki natki. 13 POTRAWY JAK Z BAJKI Sałatka Simby Pół kurczaka z rosołu, 4 plastry ananasa, 2 jaja ugotowane na twardo, pół puszki groszku konserwowego, 2 marchewki z rosołu, kilka gałązek natki, kawałek pora, pół pomidora. Sos: 2 łyżki majonezu, pół szklanki jogurtu naturalnego, łyżeczka soku z cytryny, cukier, sól, pieprz Plastry ananasa, marchewkę, jajo i mięso pokroić w kostkę. Natkę i kawałek pora posiekać, dodać do sałatki razem z groszkiem. Całość wymieszać, polać sosem sporządzonym z majonezu, jogurtu i przypraw. Z plasterków jaja ułożyć na sałatce głowy kilku małych lewków. Zrobić im tułowie z marchewki, uszy i wąsy z pasków pora, oczy i noski z ziarenek pieprzu, a pyszczki ze skrawków pomidora. Świnki 30 dag mąki pszennej, 3 żółtka, białko, 12 dag masła, 20 dag chudej wędzonki, po kilka ciemnych oliwek i ziarenek pieprzu, см majeranek, oregano, o szczypta soli 14 ZIMNE CO NIECO POTRAWY JAK Z BAJKI Z mąki, żółtek, masła oraz niewielkiej ilości przypraw zagnieść ciasto i rozwałkować je na grubość ok. pół centymetra. Szklanką i kieliszkiem wyciąć 16 większych krążków i 8 mniejszych. Na 8 większych ułożyć paseczki wędzonki i przykryć je takimi samymi krążkami, a następnie małymi. Z okrawków ciasta uformować świnkom uszy i ryjki. Z kawałków oliwek zrobić oczy, a z pieprzu otwory nosków. Posmarować białkiem, upiec na złoty kolor. Tuńczyk w lilii Mała puszka tuńczyka, niewielki kwaszony ogórek, 2 łyżki kukurydzy z puszki, mały kawałek pora, łyżka serka feta, 3 duże pomidory, po łyżce majonezu i jogurtu naturalnego, 3 listki sałaty, co natka pietruszki, o sól, pieprz Pomidory umyć, osuszyć, w połowie wysokości naciąć zygzakowato. Delikatnie rozczepić połówki pomidora przypominające kwiat lilii. Łyżeczką wydrążyć z nich trochę miąższu. Tuńczyka z puszki, miąższ pomidora, kukurydzę, serek oraz drobno pokrojony ogórek i por przełożyć do salaterki. Dodać majonez, jogurt, przyprawy i wymieszać. Napełnić tym farszem „kwiaty lilii". Ułożyć je na talerzu udekorowanym sałatą, posypać posiekaną natką. Tuńczyka można zastąpić gotowaną rybą lub kurczakiem. 16 ZIMNE GU NltUU Twarożek Myszki Matyldy 6 krążków ananasa z puszki, 4 świeże brzoskwinie lub 8 połówek z kompotu, 20 dag domowego twarożku, kilkanaście małych truskawek, łyżka miodu, S cukier waniliowy Na talerzu ułożyć krążki ananasa, a na nich połówki brzoskwiń. Jedną brzoskwinię pokroić w drobną kostkę, dodać do twarożku, osłodzić miodem, przyprawić cukrem waniliowym i wymieszać. Twarożek ułożyć na połówkach brzoskwiń, udekorować truskawkami. Wegetariańskie jeżyki 20 dag pasztetu wegetariańskiego ze słoika, po łyżce nasion słonecznika i łuskanych migdałów, mały pęczek szczypiorku, 2 łyżki groszku konserwowego, 3-4 liście sałaty, kilka goździków oraz kilka rzodkiewek do dekoracji m Sałatę umyć, osuszyć, rozłożyć na talerzu. Ułożyć na liściach kopczyki pasztetu przypominające jeże. Z nasion słonecznika i połówek migdałów zrobić im kolce, 17 rUTRAWY JAK Z BAJKI a z groszku lub goździków - oczy. Wokół jeżyków rozsypać posiekany szczypiorek i udekorować talerz fantazyjnie ponacinanymi rzodkiewkami. Zawijanki Filipa Ciasto: półtorej szklanki mąki pszennej, szklanka mleka, 2 jaja, niepełna łyżka koncentratu pomidorowego, 5 dag szpinaku, 2 łyżki oleju, szczypta soli. Nadzienie 1:10 dag sera twarogowego, łyżka kwaśnej śmietany, 2 plasterki szynki, 18 mały por, sól, pieprz. Nadzienie II: 10 dag wędzonej makreli, 2 jaja ugotowane na twardo, 2 łyżki groszku konserwowego, mała cebulka, łyżka śmietany, sól, pieprz. Nadzienie III: 2-3 łyżki dżemu truskawkowego to lub szklanka świeżych 5 owoców i łyżka cukru Z mleka, pól szklanki wody, mąki, jaj i szczypty soli sporządzić ciasto naleśnikowe. Wymieszać je z olejem, posolić i podzielić na ZIMNE CO NIECO 3 części. Jedną porcję odstawić, do drugiej dodać koncentrat pomidorowy, a do trzeciej posiekany i uduszony szpinak. Usmażyć białe, czerwone i zielone naleśniki. Z podanych składników przygotować nadzienia, posmarować nimi czerwone i zielone naleśniki. Luźno zwinąć w ruloniki, przewiązać cienkimi listkami pora lub szczypiorkiem i ułożyć na półmisku. Białe placki posmarować dżemem lub zmiażdżonymi surowymi owocami. Zegar Muminka 2 pomidory, świeży ogórek, 2 jaja ugotowane na twardo, pęczek rzodkiewek, kilka paluszków i liści sałaty, łyżka oleju, łyżeczka soku z cytryny, mały ząbek czosnku, 2-3 łyżki majonezu, cukier, sól, pieprz Z oleju, zmiażdżonego czosnku, soku z cytryny oraz przypraw sporządzić sos. Sałatę umyć, osuszyć, porwać na małe kawałeczki i rozłożyć na półmisku, skropić sosem. Jaja, ogórek, pomidory i rzodkiewki pokroić w plasterki. Wzdłuż brzegu okrągłego półmiska poukładać na przemian plastry pomidora, rzodkiewek i ogórka, nieco niżej dwanaście plasterków jaj, w środku półmiska plaster pomidora i tuż przy nim kilka małych 19 POTRAWY JAK Z BAJKI rzodkiewek. Na krążkach jaj ułożyć rzymskie cyfry z paluszków, a na środku półmiska - wskazówki zegara. Potrawę posolić i udekorować majonezem. Żaglówki 3 jaja ugotowane na twardo, mała puszka sardynek w oleju, łyżka posiekanego szczypiorku, 4 plastry żółtego sera na żagle, strąk kolorowej papryki na flagi, kilka liści sałaty, 5 sól, pieprz 20 Jaja obrać, przekroić wzdłuż na połowy. Wyjąć żółtka i utrzeć z sardynkami. Dodać szczypiorek, przyprawić. Nadzieniem napełnić połówki białek. W każdą połówecz-kę wbić maszt z wykałaczki, przymocować do niego żagiel z sera oraz flagę z papryki. Gotowe żaglówki ustawić na listkach sałaty. Z sera i żółtej lub pomarańczowej papryki można również wyciąć rybki i ułożyć je na sałacie. CIEPŁE CO NIECO Babeczki Tygryska Ciasto: 25 dag mąki, pół kostki masła, jajo, szczypta soli. Nadzienie: pół małej puszki tuńczyka, półtorej szklanki mleka, 2 jaja, pomidor, kilka plasterków szynki lub domowej pieczeni, 10 dag żółtego sera, łyżka usiekanego o) szczypiorku, o przyprawy Nagrzać piekarnik do około 200°C. Z mąki, masła, jaja i szczypty soli zagnieść ciasto, rozwałkować na cienki placek. Ciastem wyłożyć posmarowane tłuszczem foremki do babeczek. Mleko rozmieszać z jajami, posolić. Część babeczek napełnić nadzieniem z tuńczyka i szczypiorku, a pozostałe drobno posiekaną wędliną i cząstkami pomidora. Posypać wszystkie startym żółtym serem, polać sosem mleczno-jajecznym. Piec 15-20 minut. &: Bułeczki Króla Lwa 2 małe okrągłe bułeczki, 25 dag mielonej wołowiny, jajo, 3 łyżki bułki tartej, 2 łyżki mąki, kilka plasterków żółtego sera, kiszony ogórek, 2 czerwone rzodkiewki, kawałek czerwonej papryki i banana, ząbek czosnku, oregano, sól, pieprz. Sos pomidorowy: 6 łyżek przecieru ze świeżych lub mrożonych pomidorów, łyżka śmietany^ 2 łyżki mleka, o łyżeczka maki, o cukier, sel, pieprz 21 POTRAWY JAK Z BAJKI Przecier zagotować w małym rondelku. Mąkę wymieszać z mlekiem, dodać do przecieru, jeszcze raz zagotować, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać ze śmietaną, ostudzić. Jajo umyć, wbić do miski, dodać mięso, bułkę tartą, zmiażdżony czosnek i przyprawy. Wyrobić masę, uformować cztery płaskie okrągłe kotleciki, posypać je mąką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec z każdej strony po 10 minut. Bułeczki rozkroić, na połówkach ułożyć kotleciki, podgrzać w piekarniku. Przed podaniem położyć na każdej okrągły plasterek sera, z plasterków ogórka i banana zrobić oczy, z kawał- ków rzodkiewki nosy, z papryki -pyszczki. Udekorować sosem pomidorowym. Podawać na liściach sałaty z dowolną surówką. Frytki Paszczaka I CM Pierś kurczaka, pół ząbka czosnku, po ćwierć szklanki mąki i mleka, jajo, olej do smażenia, przyprawa do drobiu, sól Pierś kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć przyprawą, solą i zmiażdżonym czosnkiem. Pokroić w cienkie paseczki. Z mąki, jaja CIEPŁE CO NIECO i mleka przygotować ciasto naleśnikowe. Paski kurczaka maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju 3-4 minuty. Podawać z surówką i pieczywem. Grzanki Panny Migotki 16 dużych kromek chleba pytlowego, 6 plasterków szynki, 3 jaja, 2 łyżki mleka, paski czerwonej papryki, łyżka groszku konserwowego, kilka listków sałaty, pęczek rzodkiewek, ем 3 łyżki oleju, a sól, pieprz 23 POTRAWY JAK Z BAJKI Jaja ubić z mlekiem, przyprawić. Kanapki z szynką zanurzyć w masie jajecznej i usmażyć na rozgrzanym oleju. Przyciąć grzanki, nadając im różne kształty (np. zwierzątek), ułożyć na liściach sałaty, udekorować papryką, rzodkiewkami i groszkiem. Hot dogi Michała 4 bułki typu hot dog, po 4 parówki i plastry szynki, 10-15 dag startego żółtego sera, surówka z kiszonej lub słodkiej kapusty, 24 I CM pomidory, po 4 łyżeczki keczupu i majonezu, sól Z parówek zdjąć osłonki, naciąć wzdłuż na pół. W nacięcia włożyć po szczypcie startego sera. Parówki owinąć plasterkami szynki. Bułeczki naciąć wzdłuż, włożyć parówki i zapiekać kilka minut w piekarniku. Podawać polane keczupem i majonezem z surówką z kar h \\ a^ujg^yomidorów. CIEPŁE CO NIECO Bułkę namoczyć w wodzie. Cebulę oraz półtora ogórka drobno posiekać, wymieszać z mięsem. Do masy dodać jajo, przyprawy, odciśniętą bułkę i starannie wyrobić. Uformować okrągłe kotleciki. Z sera wyciąć duże kokardy, trójkątne czapeczki, kółeczka na oczy i nosy, a z papryki - usta. Ogórki pokroić na plasterki, kapustę cieniutko poszatkować na długie paski. Kotlety usmażyć na rozgrzanym oleju, dodać kilka łyżek wody i chwilę podusić. Rozłożyć na talerzach. Na kotlecikach ułożyć oczy, nosy i usta. Głowy pajaców ozdobić serowymi czapeczkami w kropki z keczupu Kotleciki-pajace 25 dag mielonego mięsa, 30 dag żółtego sera pokrojonego w grube plastry, 2 małe ogórki kiszone, niewielka cebula, czerstwa kajzerka, jajo, 3 łyżki keczupu, przyprawa do steków, olej do smażenia, kawałek czerwonej papryki, ćwierć główki kapusty ei- włoskiej, POTRAWY JAK Z BAJKI i włosami z kapusty; pod brodami umieścić kokardy, przypiąć je guzikiem z plastra ogórka i na każdym zrobić kropkę z keczupu. Podawać z surówką. Omlet Smoka Wacusia 8 małych parówek, 4 jaja, 2 łyżki oleju, 2 łyżki mleka, łyżka mąki, kilka strąków fasolki szparagowej i groszku, 2 ugotowane marchewki, 2 rzodkiewki, m paski czerwonej papryki, o zielenina, sól, pieprz Fasolkę ugotować razem z parówkami w lekko osolonej wodzie. Marchewkę pokroić na plasterki i nadać im kształt kwiatków. W salaterce ubić jaja z mlekiem, mąką i przyprawami. Usmażyć na patelni omlety. Wyciąć z nich małe i duże kółka. Z omlecików i parówek ułożyć na talerzach zajączki. Z rzodkiewek zrobić każdemu oczy, z plasterka parówki - mordkę, a ze strąków fasoli - wąsy. Ozdobić talerze marchewką, strąkami fasolki szparagowej i groszku, paskami papryki i zieleniną. 26 CIEPŁE CO NIECO Pizza skrzata Ciasto: półtorej szklanki mąki, czubata łyżka masła, ćwierć szklanki mleka, jajo, 1 dag drożdży, sól, pieprz. Nadzienie: 2 parówki, po kilka plasterków szynki i żółtego sera, 2 łyżki kukurydzy z puszki, kawałek świeżej lub marynowanej papryki, kilka oliwek. Sos pomidorowy: 4 pomidory, niewielka cebula, szczypta zmielonej gałki muszkatołowej, cynamon cukier, sól, pieprz «M Cebulę drobno posiekać, pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Cebulę i pomidory włożyć do rondelka, wymieszać z przyprawami, gotować na wolnym ogniu 10 minut. Przetrzeć przez sitko, ostudzić. Drożdże rozetrzeć z łyżką mąki i wymieszać z letnim mlekiem. Z mąki, jaja, masła, mleka z drożdżami i przypraw zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy równe części, rozwałkować na okrągłe placuszki i ułożyć na dużej brytfannie wysmarowanej tłuszczem. Gdy placki nieco wyrosną, posmarować je sosem pomidorowym i fantazyjnie ułożyć na nich nadzienie. Jedna pizza może imitować zegar, druga - głowę zwierzątka, a trzecia np. kwiatek. Udekorować kukurydzą, papryką, paseczkami parówki, oliwkami i upiec. Placki Zajączka Poziomki Ciasto: 30 dag mąki gryczanej (może być kasza zmielona w młynku do kawy), pół litra mleka, 2 jaja, 1 dag drożdży, łyżka masła, 2 łyżki cukru, olej do smażenia. Do dekoracji: konfitura lub słodki mus owocowy 27 см POTRAWY JAK Z BAJKI Mąkę zaparzyć szklanką gorącego mleka i starannie wymieszać. Gdy przestygnie, dodać jaja, drożdże wymieszane z pozostałym mlekiem, rozpuszczone masło i cu- kier. Starannie wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut, po czym usmażyć placuszki. Podawać udekorowane konfiturą lub słodkim musem owocowym. Roladki Ogórkowego Króla 4 plasterki szynki, 2 łyżki startego żółtego sera, po 4 listki sałaty i suszone śliwki, 2 cienkie ogórki, ее garść migdałów, o przyprawy CIEPŁE CO NIECO Śliwki namoczyć, wyjąć z nich pestki, osaczyć. Migdały sparzyć, obrać ze skórki. Śliwki oraz migdały zawinąć w plasterki szynki, spiąć wykałaczką, ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem, zapiec w gorącym piekarniku. Gdy się zrumienią, posypać roladki serem i jeszcze chwilę podpiekać, aż się roztopi. Podawać udekorowane sałatą lub innymi warzywami, obok Ogórkowego Króla. Zapiekanki Rebusia 2 duże żółte papryki, 5 łyżek ryżu ugotowanego na sypko, 4 łyżki sera tofu (ser z mleka sojowego), łyżeczka koncentratu pomidorowego, I po pół łyżeczki posiekanej natki, szczypiorku i koperku, olej do smażenia, e> przyprawy ziołowe, e sól, pieprz Papryki umyć, rozkroić, oczyścić z nasion. Ryż połączyć z odciśniętym serem, dodać koncentrat pomidorowy, zieleninę, przyprawić. Tak przygotowanym farszem napełnić połówki papryki, włożyć je do rondla z rozgrzanym olejem, dodać nieco wody i dusić około 20 minut. Ziemniaki Małej Świnki 14 duże ziemniaki, 15 dag żółtego sera, marchewka, plaster białego sera, 2 łyżeczki masła, pół strąka czerwonej papryki, 3 listki sałaty, o kilka gałązek pietruszki, o sól Ziemniaki wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, zawinąć w folię aluminiową i upiec. Żółty ser zetrzeć na tarce jarzynowej. Upieczone ziemniaki przekroić wzdłuż na połowy, wydrążyć miąższ, wymieszać go z żółtym serem i masłem, posolić. Napełnić 29 POTRAWY JAK Z BAJKI ziemniaki farszem, zapiec. Marchewkę pokroić w plasterki, paprykę w paski, a z białego sera wyciąć dość grube krążki. Gotowe ziemniaki udekorować tak, aby przypominały małe parowce z ko- minami z marchwi i sera. Dym mogą imitować gałązki pietruszki. Parowce ułożyć na morzu z sałaty. Wokół mogą pływać rybki lub inne morskie stworki wycięte foremkami z żółtego sera. W Щ i I I 30 PYSZNOSCIOWE SAŁATKI I SURÓWKI Czarodziejski ananas Dojrzały ananas, banan, 2 mandarynki, 2 owoce kiwi, ćwiartka niedużego arbuza, małe jabłko, cukier waniliowy, łyżeczka soku cytrynowego. Sos: małe opakowanie jogurtu naturalnego (150 g), pół szklanki śmietany kremówki, 2 łyżki cukru, łyżeczka posiekanej ,_ melisy, S szczypta cynamonu Ananas wraz z pióropuszem liści umyć i osuszyć. Odkroić wierzchołek grubości 3-4 cm. Od dołu również odkroić plaster, aby owoc mógł stać na tacy. Wydrążyć miąższ (zostawić niezbyt grube dno), usunąć z niego niejadalne twarde części, a resztę pokroić w kostkę. Banan, mandarynki, kiwi i jabłko umyć, obrać, podzielić na cząstki lub pokroić w krążki, z arbuza okrągłą łyżeczką uformować kulki, resztę pokroić w kostkę. Owoce nałożyć do wydrążonego ananasa, posypać cukrem waniliowym, skropić sokiem z cytryny i schłodzić w lodówce. Ubić śmietanę z cukrem, połączyć z jogurtem i wymieszać z melisą. Przełożyć do sosjerki lub małej szklanej miseczki, posypać po wierzchu cynamonem, udekorować listkami melisy. 31 POTRAWY JAK Z BAJKI Koszyczki Cudaczka-Wyśmiewaczka 14 duże pomidory, 3 łyżki dowolnych kiełków, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, żółta papryka, 12 łyżki groszku konserwowego, 2 łyżki oleju słonecznikowego lub sojowego, łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz. Do dekoracji: сч listki zielonej sałaty, gałązki zielonej pietruszki co PYSZNOSCIOWE SAŁATKI I SURÓWKI Kiełki opłukać, sparzyć i osaczyć. Pomidory umyć i wyciąć z nich 4 koszyczki. Paprykę umyć, pokroić w drobną kostkę. Olej wlać do filiżanki, dodać sól, pieprz, sok z cytryny i wymieszać. Kiełki, szczypiorek, paprykę, groszek oraz okrawki pomidorów przełożyć do salaterki. Wymieszać z sosem i odstawić do lodówki na 5-10 min. Przed podaniem przełożyć sałatkę do pomidorowych koszyczków. Talerz wyłożyć listkami zielonej sałaty, gwiazdkami wyciętymi z żółtej papryki i gałązkami pietruszki. Łódeczki Pippi 4 kolorowe papryki o wydłużonym kształcie, jabłko, łyżka kukurydzy z puszki, kawałek pora, pomidor, łyżka posiekanych orzechów, 15 pomidorków koktajlowych lub małych rzodkiewek do dekoracji, co 2 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz co Paprykę umyć, przekroić wzdłuż, usunąć nasiona. Umyte jabłko 33 POTRAWY JAK Z BAJKI obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Por drobno pokroić, pomidor umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Jabłko, por i pomidor wymieszać z kukurydzą, przyprawić. Napełnić sałatką połówki papryki, polać jogurtem przyprawionym solą i pieprzem. Na każdej łódeczce umieścić wioślarzy z po-midorków koktajlowych lub rzodkiewek. Wiosła można zrobić z pa-seczków papryki. Melonowe miseczki I Melon, 5 listków zielonej sałaty, 1 2 pomidory, pęczek rzodkiewek, I 3 łyżki kukurydzy z puszki, 3 oliwki, I kilka gałązek zielonej pietruszki. Sos: łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżki oleju ^ słonecznikowego, a cukier, sól, pieprz Sałatę opłukać, osaczyć i porwać na małe kawałeczki. Pomidory, rzodkiewki, natkę i melon umyć. Pomidory pokroić w drobną kostkę. 6 rzodkiewek zostawić do dekoracji, a pozostałe zetrzeć na tarce jarzynowej. Do salaterki wsypać szczyptę soli, pieprzu i cukru, wlać olej oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Do sosu wrzucić sałatę, kostki pomidora, 34 kukurydzę, starte rzodkiewki. Wymieszać wszystkie składniki. Melon ponacinać zygzakowato w połowie wysokości. Delikatnie rozdzielić połówki i z miąższu okrągłą łyżeczką formować kulki. Dodać je do sałatki. Przełożyć sałatkę do melonowych miseczek, udekorować kwiatkami z rzodkiewek i gałązkami pietruszki. Nadziewane muchomorki 14 pomidory, mały kwaszony ogórek, 2 łyżki zielonego groszku z puszki, jabłko, 2 ugotowane marchewki (mogą być z zupy)> mały kawałek surowego pora, 2 łyżki majonezu dekoracyjnego, 2 łyżki gęstego jogurtu ■n naturalnego, sól, pieprz, e 4 listki zielonej sałaty PYSZNOSCIOWE SAŁATKI I SURÓWKI Pomidory umyć, każdy przeciąć w poprzek na dwie nierówne części (górna ma być mniejsza) i wydrążyć. Ogórek, umyte i obrane jabłko oraz marchew pokroić w kostkę. Por drobno posiekać. Rozdrobnione składniki nadzienia połączyć z groszkiem, miąższem z pomidorów oraz 2 łyżkami sosu majonezowo-jogurtowego. Doprawić solą i pieprzem. Sałatką napełnić pomidory, przykryć kapturkami z odciętych części, zrobić na nich kropki z majonezu. Muchomorki postawić na półmisku wyłożonym listkami zielonej sałaty. Początek wakacji Młoda soczysta kalarepka, 2 młode marchewki, 2 brzoskwinie z puszki, 1 kiwi, małe opakowanie jogurtu naturalnego, sól, cukier, łyżka soku z cytryny, natka pietruszki, kilka wąsów szczypioru o do dekoracji Kalarepkę umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę. Jedną marchew zostawić do dekoracji, a drugą pokroić w cienkie plasterki. Brzoskwinie pokroić na małe cząstecz- 35 POTRAWY JAK Z BAJKI ki, a kiwi w półplasterki. Wszystkie składniki wymieszać, skropić sokiem z cytryny i polać przyprawionym do smaku jogurtem. Sałatkę udekorować powycinanymi z marchwi ozdobami i wąsami szczypiorku. Ptasie gniazdka 2 długie i dość grube świeże ogórki, pęczek rzodkiewek, 2 łyżki kukurydzy z puszki, pół pęczka szczypiorku, małe jabłko, 36 15 dag domowego twarożku, ^ kilka gałązek kopru, sól, pieprz co Ogórki umyć, obrać i pokroić w poprzek na kilka kawałków. Łyżeczką wydrążyć środki, zostawiając dno. Rzodkiewki umyć, zostawić trzy do dekoracji, a pozostałe zetrzeć na tarce jarzynowej. Szczypiorek pokroić jak najdrobniej, jabłko zetrzeć na tarce. Starte rzodkiewki, jabłko i posiekany szczypiorek wymieszać z twarożkiem, przyprawić. Przełożyć do wydrążonych gniazdek. Udekorować plasterkami rzodkiewek, kukurydzą, gałązkami kopru. PYSZNOŚCIOWE SAŁATKI I SURÓWKI Sałatka Królewny Żabki Pół niedużej kapusty pekińskiej, 1 jabłko, 3 owoce kiwi, 3 łyżki kukurydzy z puszki, łyżka uprażonych na patelni nasion słonecznika, sok z połowy cytryny, 3 łyżki majonezu, łyżka jogurtu, sól, cukier, rzodkiewka, kilka plasterków marchwi eo i kawałek papryki еэ do dekoracji POTRAWY JAK Z BAJKI Umytą i osuszoną kapustę pokroić w cienkie paseczki. Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, drobno posiekać, dodać do kapusty. Dwa owoce kiwi umyć, obrać i pokroić w plasterki. Połączyć wszystkie składniki, przyprawić i polać sosem mąjonezowo-jo-gurtowym. Na wierzchu trzeciego owocu kiwi ułożyć żabkę w koronie z kukurydzy. Obok niej mogą rosnąć kwiatki z kolorowych warzyw. Sałatka Piotrusia Pana 1 kg młodych ziemniaków, 3 małe twarde kiszone ogórki, 3-4 rzodkiewki, pół czerwonej cebuli, 4-5 łyżek kukurydzy z puszki, po pół czerwonej i żółtej papryki, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, kilka gałązek natki, 38 szklanka jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, łyżka przecieru pomidorowego, 2 płaskie łyżeczki żelatyny, sól, pieprz, o mielona słodka papryka Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach. Ogórki, rzodkiewki i cebulę drobno pokroić. Ziemniaki obrać, pokroić, wymieszać z warzywami. Przyprawić. Żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżkach wrzątku, przestudzić. Po kropelce dodawać do pół szklanki jogurtu wymieszanego z majonezem, ciągle mieszając. Połączyć sałatkę z sosem, włożyć do niewielkiej formy na babkę i odstawić do lodówki, aby stężała. Wyłożyć na półmisek, przybrać ozdobami wyciętymi z papryki i listkami pietruszki. Polać sosem przygotowanym z reszty jogurtu, przecieru pomidorowego i przypraw. Sałatka Włóczykija 125 dag młodego bobu, 2 ugotowane marchewki, awokado, pół szklanki kostek ananasa z puszki, łyżka szczypiorku, łyżka posiekanej świeżej bazylii, pół szklanki sosu maj onezowo-j ogurtowego, o sok z cytryny, o sól, pieprz PYSZNOSCIOWE SAŁATKI I SURÓWKI Bób opłukać, ugotować w lekko osolonej wodzie, ostudzić, zdjąć skórkę. Awokado umyć, obrać, usunąć pestkę, pokroić w półplasterki. Marchewkę pokroić w słupki. Składniki wymieszać, posypać szczypior- kiem, bazylią, polać sosem majone-zowo-jogurtowym, przyprawionym sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Udekorować kwiatkiem z marchwi i awokado. Podawać w szklanych salaterkach na nóżce. POTRAWY JAK Z BAJKI ■ g t Q O I •p F " s. 40 PYSZNOSCIOWE SAŁATKI I SURÓWKI Surówka Doktora Pastylki 30 dag moreli (mogą być z kompotu), jabłko, pół banana, łyżka soku z cytryny, garść rodzynków, łyżka miodu, pół filiżanki śmietany 12-proc., ,- 2 łyżki posiekanych o orzechów włoskich Owoce i rodzynki umyć, osuszyć. Jabłko i banana obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny. Morele przekro-ić na połowy, wyjąć pestki. W połówkach moreli układać pokrojone owoce, rodzynki i orzechy. Polać śmietanką wymieszaną z miodem. Surówka Kulfona Gruby plaster dyni pomarańczowej, 3 jabłka, dojrzała soczysta gruszka, 2 mandarynki, 3 łyżki śmietanki, cukier, sok z cytryny, e^ cukier waniliowy, o listki melisy Dynię obrać ze skóry, usunąć pestki oraz miękki środek i zetrzeć na tarce o małych oczkach. 2 jabłka, gruszkę i mandarynki umyć, obrać, pokroić w małą kostkę, wymieszać z dynią, przyprawić śmietanką, cukrem, sokiem z cytryny, cukrem waniliowym. Udekorować kwiatkiem z jabłka i zieleniną. Surówka Misia Uszatka 125 dag dyni, 2 pomarańcze, łyżka posiekanych orzechów laskowych, kilka moreli (mogą być wymoczone suszone), pół szklanki jogurtu naturalnego, m sok z cytryny, a miód 41 POTRAWY JAK Z BAJKI PYSZNOSCIOWE SAŁATKI I SURÓWKI Umytą i obraną ze skórki dynię oczyścić z nasion, pokroić w cienkie paseczki. Pomarańcze starannie wyszorować w gorącej wodzie, osuszyć, ponacinać zygzakowato w połowie wysokości, wybrać miąższ, pokroić go w kostkę. Morele umyć, pokroić w paski. Całość wymieszać z jogurtem, przyprawić sokiem z cytryny i miodem. Nałożyć do miseczek ze skórek pomarańczy, posypać orzechami, udekorować cząstkami pomarańczy. Surówka Rudej Kitki I Młody niewielki seler, duże jabłko, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 2 listki sałaty, pomidor, kawałek ogórka, natka pietruszki, 2-3 łyżki jogurtu, ^ łyżeczka miodu, o łyżka soku z cytryny Seler umyć, obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach i skropić sokiem z cytryny. Jabłko umyć, obrać, pokroić w cienkie słupki, wymieszać z selerem. Dodać orzechy, przyprawić jogurtem i miodem. Przełożyć do salaterki, udekorować kwiatkiem z pomidora i ogórka oraz zieleniną. Szaszłyki Małej Księżniczki 12 mandarynki, 2 owoce kiwi, kilkanaście truskawek, nektarynka, kawałek arbuza, kilka ciemnych winogron. Sos: po pół szklanki poziomek i jogurtu naturalnego, łyżka cukru, in łyżeczka cukru e» waniliowego Mandarynki, kiwi i nektarynkę umyć, obrać ze skórki. Z arbuza odkroić skórkę. Truskawki umyć, odszypulkować, osaczyć. Mandarynki podzielić na cząstki, kiwi, nektarynkę i arbuza pokroić 43 POTRAWY JAK Z BAJKI w kostkę lub półplasterki. Nadziać owoce na krótkie patyczki. Podawać z sosem jogurtowo-poziomko-wym. Udekorować listkami melisy lub poziomek. Warzywne szaszłyki I 3 pomidory, 3 ogórki, pęczek dymki, 2 żółte papryki, 15 dag żółtego sera, kawałek melona, 44 PYSZNOSCIOWE SAŁATKI I SUKUWKI POTRAWY JAK Z BAJKI Iawokado, gałązki natki ca i liście melisy do dekoracji, o sól, pieprz Owoce i warzywa starannie umyć, oczyścić. Z melona wydrążyć kulki łyżeczką, pozostałe składniki pokroić w plastry lub w niewielkie cząstki, przyprawić i nabić na patyczki. Gotowe szaszłyki ułożyć na półmisku lub tacy, udekorować zieleniną. Osobno podać sos z jogurtu, przyprawiony szczypiorkiem, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. 46 Zimowa sałatka I 3 cykorie, garść orzechów laskowych, pomarańcza, 2 łyżki rodzynków, łyżka rzeżuchy, sok z cytryny, 2 łyżki oleju słonecznikowego, miód, sól Pomarańczę umyć w gorącej wodzie, obrać, podzielić na cząstki. Cykorie oczyścić, pokroić, dodać kawałki pomarańczy, posiekane orzechy, rodzynki, olej i rzeżuchę. Skropić sokiem z cytryny, doprawić szczyptą soli i miodem. Chatka Puchatka 2 czubate szklanki mąki, 1/3 szklanki cukru pudru, 2 czubate łyżki miodu gryczanego, jajo, kopiasta łyżka masła, po łyżeczce proszku do pieczenia i przyprawy do pierników, bakalie, kostki czekolady, kolorowe galaretki i małe cukierki do dekoracji. Lukier: 2 surowe białka, 25 dag cukru pudru, łyżka soku z cytryny Miód stopić, ostudzić, wlać do mąki. Dodać masło, jajo, cukier, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Rozwałkować w prostokąt grubości około pół centymetra. Wykroić podstawę domku o wymiarach 22 x 16 cm, dwie ścianki o wymiarach 4 x 20 cm, dwuspadowy dach (dwa prostokąty o bokach 12 x 22 cm) i dwie ściany szczytowe dopasowane wielkością do pozostałych części. Ułożyć części domku na dużej brytfannie posmarowanej tłuszczem i upiec na złoty kolor. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder oraz sok z cytryny i jeszcze przez chwilę ubijać. Przestudzone części domku posklejać lukrem i zostawić na kilkanaście minut, aby wyschły. Następnie posmarować domek lukrem, ozdobić orzechami, rodzynkami, kostkami czekolady, galaretkami i małymi cukierkami. Jak większość ciast piernikowych, najlepsze jest w kilkanaście dni po upieczeniu. 47 POTRAWY JAK Z BAJKI Domki Bdby-Jagi 4 paczki dużych prostokątnych herbatników, 50 dag białego sera, szklanka cukru pudru, 1/3 kostki masła, zapach waniliowy, 2 łyżki kakao, polewa czekoladowa, bakalie i kolorowe cukierki o do dekoracji Ser przekręcić dwa razy przez maszynkę, dodać cukier puder, masło, wanilię lub olejek zapachowy i wymieszać. Podzielić masę na dwie części. Do jednej dodać kakao i bardzo starannie wymieszać. Ułożyć na tacy trzy rzędy herbat-48 ników (po sześć w rzędzie), posmarować je białą masą, przykryć drugą warstwą herbatników i posmarować masą kakaową. Złożyć sześć domków, polać polewą i udekorować kolorowymi cukiereczkami i bakaliami. Wstawić do lodówki. Najlepsze są drugiego dnia po przyrządzeniu. Fruwający torcik Ciasto: 6 jaj, 18 dag mąki pszennej, szklanka cukru, sok z połowy cytryny. Krem: kostka masła, 2 żółtka, 10 dag cukru pudru, łyżka kakao, cytryna, zapach rumowy. CIASTA I TORTY I Ю Dekoracja: banan, kolorowe groszki, szklanka różnych małych owoców, 3-4 łyżki bitej śmietany, 2 laski wanilii Z mąki, jaj i niepełnej szklanki cukru przygotować ciasto biszkoptowe. Przełożyć je do wysmarowanej tłuszczem formy o średnicy 26-28 cm i upiec w piekarniku nagrzanym do ok. 170°C. Wystudzo-ne ciasto przekroić tak jak tort, nasączyć osłodzoną przegotowaną wodą, zakwaszoną sokiem z cytryny. Masło utrzeć na pulchną masę. Żółtka ubić z cukrem na parze i ostudzić. Ubite żółtka oraz kakao dodawać stopniowo do masła, nie przerywając ucierania. Biszkopt przełożyć kremem, przekroić na połowy i ułożyć na dużym półmisku tak, aby przypominał skrzydła motyla. Między nimi położyć tułów - obrany banan, skropiony sokiem z cytryny. Boki i wierzch skrzydełek udekorować wyciskanym ze szprycy kremem, bitą śmietaną oraz owocami lub groszkami. Zrobić motylkowi oczy i usta z groszków, a czułki z lasek wanilii lub paseczków śliwki. Latem można motylka udekorować tylko bitą śmietaną i małymi truskawkami, poziomkami lub jagodami. 49 POTRAWY JAK Z BAJKI Kubuś Puchatek Ciasto: czubata szklanka mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, kostka masła, szklanka cukru, 4 duże jaja, tabliczka czekolady, cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 brzoskwinie. Dekoracja: tabliczka mlecznej czekolady, I 2 łyżki mleka, 4-5 łyżek białej polewy do ciast, r- kilka czekoladowych e groszków Brzoskwinie umyć, obrać, drobno posiekać. Czekoladę połamać na drobne kawałki. Masło utrzeć z cukrem i kolejno dodawać do niego jaja, nie przerywając ucierania. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Połączyć z masą maślano-jajeczną, dodać owoce i czekoladę. Lekko wymieszać, przełożyć ciasto do 50 CIASTA I TORTY natłuszczonej tortownicy i piec około 45- minut w temperaturze 180°C. Czekoladę stopić, dodać mleko, wymieszać. Na przestudzonym cieście namalować czekoladą główkę misia. Gdy czekolada zastygnie, namalować na niej jasną polewą uszy, oczy i mordkę. Ozdobić groszkami. Parowiec I 9 jaj, 27 dag mąki tortowej, 35 dag cukru, pół litra śmietany kremówki, owoce i drobne kolorowe cukiereczki do dekoracji ем u» Z mąki, jaj oraz 25 dag cukru przygotować ciasto biszkoptowe. Przełożyć je do dużej kwadratowej formy wysmarowanej tłuszczem i upiec w piekarniku nagrzanym do 170-180°C. Gdy ciasto prze-stygnie, wyciąć części parowca i ułożyć jedną na drugiej, jak na zdjęciu. Ochłodzoną w lodówce śmietanę ubić, dodać cukier. Za pomocą szprycy udekorować śmietaną cały statek, ozdobić go kolorowymi owocami i cukiereczkami. W komin można wbić dymek z kartonu, a na pokładzie ustawić marynarzy z klocków lego lub żelatynowe miśki. 51 POTRAWY JAK Z BAJKI Pociąg Ciasto: 50 dag mąki, kostka masła, 4 żółtka, 15 dag cukru, 4-5 łyżek kwaśnej śmietany. Krem: kostka masła, 2 żółtka, 10 dag cukru, tabliczka czekolady, cukier waniliowy. Dekoracja: 16|okrągłych herbatników, 2-3 łyżki dowolnego lukru „ lub bitej śmietany, małe owoce i cukiereczki i» Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć na godzinę do lodówki, po czym rozwałkować i upiec w piekarniku nagrzanym do 190-200°C. Z wystudzonego ciasta wykroić lokomotywę oraz 3 wagoniki (każdy powinien się składać z dwóch prostokątów). Przełożyć prostokąty kremem czekoladowym, ustawić cały pociąg na torach z folii aluminiowej. Posmarować go resztą kremu, przy-kleić koła, udekorować lukrem, owocami, cukiereczkami i posadzić na wagonikach bajkowych pasażerów z klocków lego lub żelatynowe misie. 52 CIASTA I TORTY Przymrozek Ciasto: 15 dag mąki, 1/3 kostki masła, 4 jaja, pół szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, dżem brzoskwiniowy. Lukier: niepełna szklanka cukru pudru, 2 łyżki gorącej wody. Dekoracja: białko, płatki róży, listki melisy, szklanka winogron 4 lub innych owoców o jagodowych pianą, obsypać cukrem pudrem. Wierzch ciasta posmarować lukrem (nakładać go mokrym nożem) i udekorować „oszronionymi" kwiatkami, listkami oraz owocami. Przysmak wiewiórki 20 podłużnych biszkoptów, 2 kubeczki jogurtu naturalnego (300 g), 2 łyżeczki żelatyny, 20 dag łuskanych orzechów laskowych, 3 łyżki cukru pudru, łyżka wiórków kokosowych, pół małej buteleczki olejku migdałowego, kilka listków melisy lub listki czekoladowe u» u» Jaja utrzeć z cukrem na parze, połączyć z masłem, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Wyłożyć ciasto do niewielkiej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i upiec. Gdy wystygnie, prze-kroić. Dolny placek posmarować dżemem, przykryć drugim. Z białka ubić pianę. Umyte płatki róży, listki melisy i owoce posmarować Orzechy wyprażyć przez kilka minut w średnio nagrzanym piekarniku. Kilka z nich zostawić do dekoracji, a pozostałe drobno t> posiekać. Żelatynę namoczyć w g dwóch łyżkach zimnej wody. Gdy a napęcznieje, podgrzać, dodać do jogurtu i zmiksować go z 2/3 posiekanych orzechów, wiórkami, olejkiem oraz cukrem. Na kwadratowej paterze ułożyć obok siebie 4 biszkopty, posmarować je tężejącym kremem, ułożyć w poprzek kolejną warstwę biszkoptów i znów posmarować kremem. W ten sposób układać na przemian kolejne warstwy ciasteczek i kremu. Ostatnią warstwę kremu po- 53 POTRAWY JAK Z BAJKI sypać pozostałymi siekanymi orzechami, udekorować całymi orzechami oraz listkami melisy lub czekoladowymi. Serduszko 5 jaj, półtorej szklanki cukru pudru, 10 dag mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kakao, szklanka jogurtu naturalnego, półtorej szklanki śmietany kremówki, 3 płaskie łyżeczki żelatyny, «o 3 pomarańcze, o listki melisy do dekoracji 54 Jaja umyć, żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru na parze, białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodawać na przemian mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i kakao oraz białka. Delikatnie wymieszać, przełożyć do formy w kształcie serca, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec 35—40 minut w temperaturze 180°C. Schłodzoną śmietanę ubić z resztą cukru. Pomarańcze umyć, obrać, podzielić na cząstki. Kilka cząstek zostawić do dekoracji, a pozostałe pokroić w drobną kostkę. Żelatynę namoczyć na kilka minut w 4 łyżkach zimnej wody, po czym podgrzać. Jogurt wymieszać ze śmietaną i z żelatyną. Do połowy masy dodać pokrojone pomarańcze. Wy- CIASTA I TORTY studzone ciasto przekroić, przełożyć kremem pomarańczowym. Wierzch posmarować białym kremem, udekorować cząstkami pomarańczy i listkami, dół ozdobić rozetkami kremu wyciśniętego szprycą. Torcik Asi Beza: 9 białek, 50 dag cukru pudru. Nadzienie: 6 brzoskwiń, szklanka cukru, 4 jaja, szklanka śmietany kremówki, 12 g żelatyny. Dekoracja: r» szklanka malin, o mały kwiatuszek Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Na arkuszu papieru do pieczenia narysować serce i wypełnić je masą beżową, formując wysoki brzeg z warstwy piany. Wstawić do piekarnika podgrzanego do ok. 110°C i suszyć 2,5-3 godziny. Serce ułożyć na półmisku. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody. Gdy na-pęcznieje, podgrzać. Brzoskwinie umyć, obrać i zmiksować. Jaja ubić z cukrem na parze. Połączyć z masą owocową i żelatyną. Wymieszać, wstawić do lodówki. Wyjętą z lodówki zimną śmietanę ubić na sztywno i dodać do tężejącego kremu owocowego. Wypełnić masą wgłębienie serduszka. Na wierzchu ciasno ułożyć maliny 55 POTRAWY JAK Z BAJKI BP^wl ЦН^^Віі W У ił- К, 1 WtFmkjĘ '-^■J Łd^i :Шшш J' 1 " Й5* ^8 1 і w 4і лУЙ ЕЙБйь^ 1 >ї ■■fik иЯР А і zatknąć kwiatuszek z listkiem. Otoczyć serduszko owocami. Podawać zaraz po przyrządzeniu. Torcik Plastusia Duża paczka herbatników, 5 średnich jabłek, 75 dag dojrzałych śliwek węgierek, szklanka cukru, półtorej szklanki śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, pół tabliczki gorzkiej czekolady, łyżeczka masła, 56 i» 7 płaskich łyżeczek żelatyny, cynamon, 2 łyżki rodzynków, owoce i wiórki kokosowe do dekoracji Jabłka umyć, obrać, pokroić na cząstki, usunąć gniazda nasienne i udusić z połową cukru. Dodać szczyptę cynamonu, umyte i sparzone rodzynki, wymieszać. Śliwki umyć, wydrylować, udusić, dosło-dzić według uznania. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, a gdy napęcz- CIASTA I TORTY nieje, rozpuścić w półtorej szklanki gorącej wody. Tortownicę wyłożyć herbatnikami. Do obu mas owocowych i śmietany dodać po pół szklanki żelatyny, wymieszać, schłodzić. Gdy masa zacznie gęstnieć, kłaść kolejno na herbatniki: masę śliwkową, śmietanę, masę jabłkową i znów śmietanę. Wstawić torcik do lodówki, dobrze oziębiony polać polewą z rozpuszczonej czekolady i masła. Udekorować wiórkami, orzechami lub owocami. Urodzinowy torcik Maleństwa Ciasto: 6 jaj, 18 dag mąki, pół szklanki cukru, cytryna. Krem: kostka masła, 2 żółtka, pół szklanki cukru pudru, 15 dag gorzkiej czekolady, laska wanilii lub cukier waniliowy, kolorowe groszki, posypka (smaczki), en 3-4 łyżki bitej śmietany o do dekoracji 57 POTRAWY JAK Z BAJKI Jaja umyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na parze, białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodawać po łyżce mąki i piany, ostrożnie wymieszać, wyłożyć do małej tortownicy nasmarowanej tłuszczem. Piec około 40 minut w temperaturze 180°C. Wystudzony biszkopt przekroić, nasączyć osłodzoną przegotowaną wodą, zakwaszoną sokiem z cytryny. Sporządzić krem. Żółtka utrzeć z cukrem. Puszystą masę stopniowo dodawać do masła, nie przerywając ucierania. Czekoladę rozpuścić, ostudzić. Wymieszać krem z czekoladą i cukrem waniliowym. Przełożyć nim tort i posmarować wierzch oraz boki. Na wierzchu ułożyć z groszków i posypki kolorowego ptaszka lub inny wzór, udekorować boki. Wesołe zwierzątko 50 dag twarogu, 3/4 szklanki cukru, 2 jaja, 3/4 szklanki mleka, cukier waniliowy, galaretka pomarańczowa, garść bakalii, 4 łyżeczki żelatyny, kilka wiśni, pół szklanki bitej o śmietany a i ciasteczka do dekoracji Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje, rozpuścić w gorącym mleku i ostudzić. Jaja umyć, sparzyć, utrzeć z cukrem, wymieszać z mlekiem. Twaróg przetrzeć przez sitko, dodać sparzone bakalie oraz mieszaninę jaj i mleka, wstawić do lo- 58 CIASTA I TORTY dówki. Gdy zacznie gęstnieć, przełożyć do tortownicy i ponownie wstawić do lodówki. Zastygły sernik zalać tężejącą galaretką. Przed podaniem udekorować ciasto tak, aby przypominało głowę wesołego zwierzątka. piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec około 25 minut. Wystudzo-nego baranka posypać cukrem pudrem, zrobić mu oczy z rodzynków i ustawić w koszyczku lub na tacy udekorowanej gałązkami barwinku. Wielkanocny baranek Po 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, 2 jaja, ćwierć kostki masła, 2 łyżki cukru, 5 dag mielonych orzechów, cukier waniliowy, pół olejku rumowego, _ pół łyżeczki proszku o do pieczenia, bułka tarta Jaja umyć, utrzeć z cukrem na parze na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, połączyć z masłem, mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz pozostałymi składnikami. Formę (o pojemności 0,7 1) natłuścić, wysypać bułką tartą, napełnić ciastem i wstawić do Zamek Ciasto: 6 łyżek mąki pszennej, po 6 dag mielonych migdałów i orzechów laskowych, 10 jaj, szklanka cukru, łyżeczka proszku do pieczenia. Krem: 20 dag masła, 3 żółtka, 59 POTRAWY JAK Z BAJKI 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżki kakao, kilka kropli olejku migdałowego. Dekoracja: szklanka bitej śmietany, garść małych owoców lub groszków, kilka żelatynowych evi figurek o różnych es kształtach Żółtka oddzielić od białek. Cukier utrzeć z żółtkami na puszysty krem. Białka ubić. Do żółtek dodawać stopniowo mąkę zmieszaną z orzechami, migdałami i proszkiem do pieczenia oraz pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do prostokątnej blaszki wysmarowanej tłuszczem 60 i upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wystudzone ciasto prze-kroić, wyciąć części zamku. Masło utrzeć na pulchną masę. Osobno utrzeć żółtka z cukrem. Dodawać po łyżce masy żółtkowej do masła, nie przerywając ucierania. Na koniec dodać olejek i wymieszać krem z kakao. Części zamku przełożyć kremem i położyć jedną na drugiej. Na wierzchu ustawić wieżyczki i basztę z wyciętych szklanką kawałków ciasta. Udekorować kremem, bitą śmietaną, owocami lub groszkami. Na murach lub pod zamkiem ustawić żelatynki-żoł-nierzyki. Tuż przed podaniem można także wetknąć figurki z klocków lego. Jednak plastik nie powinien się stykać z ciastem zbyt długo. CIASTECZKA Babeczki Smerfetki 25 dag mąki pszennej, pół kostki masła, 3 łyżki cukru, 2 żółtka, dżem brzoskwiniowy, 50 dag różnych owoców (czereśnie, truskawki, maliny, ananasy z puszki), bita śmietana do dekoracji Nagrzać piekarnik do 180°C. Masło posiekać, dodać mąkę, żółtka, cukier i zagnieść ciasto. Rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nim posmarowane tłuszczem foremki do babeczek. Piec około 10 minut, po czym wyjąć, cienko posmarować dżemem i zapiec. Wystudzone udekorować owocami i bitą śmietaną. 61 POTRAWY JAK Z BAJKI Bajeczne bułeczki 50 dag mąki pszennej, półtorej łyżki oleju, 2 jaja, 2 łyżki cukru, 3 dag świeżych drożdży lub torebka (7 g) suszonych, pół szklanki mleka, cukier waniliowy, po łyżce maku, ^f sezamu e i rodzynków Mleko podgrzać do około 37°C, dodać 3/4 szklanki letniej wody, łyżeczkę cukru, 2-3 łyżki mąki i pokruszone drożdże. Wymieszać. Zostawić w ciepłym miejscu (na 15 minut) do wyrośnięcia. Dodać resztę mąki, jajo, olej, cukier, cu-62 kier waniliowy i wyrobić ciasto. Gdy zacznie odchodzić od ręki, uformować małe bułeczki w kształcie misiów, ślimaczków, jeży, żółwi i kwiatków. Posmarować rozkłóconym jajem, posypać makiem, sezamem, zrobić im oczy z rodzynków i ponownie zostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180-200°C przez 15-20 minut. Podobnie piecze się pikantne bułeczki do czystych zup, sałatek, wędliny. Zamiast cukru dodaje się wówczas szczyptę soli i ewentualnie ziół. Biszkopciki I Szklanka mąki, m 3/4 szklanki cukru, o 4 jaja CIASTECZKA Nagrzać piekarnik do 180°C. Jaja umyć, na parze ubić z cukrem na puszysty krem. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Posmarować tłuszczem dwie blachy. Część ciasta wyłożyć na blachę łyżeczką, formując okrągłe ciasteczka. Pozostałe ciasto wylać cienką strużką w poprzek blachy, aby powstały faliste pasemka. Piec około 10 minut. Lekko zrumienione ciastka wyjąć. Podawać posmarowane dżemem lub polane polewą czekoladową. Najlepiej przechowują się w szczelnie zamykanym pudełku. Całuski księżniczki Ciasto: półtorej szklanki mąki, 10-12 dag masła, 2 żółtka, 3 łyżki gęstej śmietany. Pianka: 4 białka, 2 szklanki cukru pudru. Krem: 2 jaja, pół szklanki cukru pudru, es 20 dag masła, ё czubata łyżeczka kakao POTRAWY JAK Z BAJKI 64 CIA5TŁWKA Z mąki, masła, żółtek i śmietany zagnieść miękkie ciasto, cienko rozwałkować i wykrawać małe ciasteczka. Posmarować je pianką ubitą z białek i cukru, ułożyć na wysmarowanej blaszce i upiec. Jaja na krem umyć, sparzyć wrzątkiem, ubić z cukrem nad parą. Dodawać stopniowo do masła, ciągle ucierając. Gotowy krem wymieszać z kakao, posmarować nim ciasteczka i łączyć po dwa. Choinka z ciasteczek 50 dag mąki, po 5 dag zmielonych orzechów włoskich i laskowych, szklanka cukru, 20 dag masła, 3 jaja, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, łyżeczka przyprawy do pierników, polewa czekoladowa, ,*. garść małych cukiereczków o do dekoracji Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować je i wyciąć gwiazdki różnej wielkości (o średnicy 5-15 cm) oraz niewielkie krążki. Ułożyć ciasteczka na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Piec 10 minut w temperaturze około 200°C. Z wystudzonych ciasteczek zbudować choinkę, sklejając lukrem lub polewą na prze- mian gwiazdy (od największej do najmniejszej) i krążki. Najmniejszą gwiazdkę przykleić na czubku pionowo. Całą choinkę posmarować polewą, udekorować kolorowymi cukiereczkami. W „gałązki" można wetknąć małe urodzinowe świeczki. Czekoladki, Królewny Śnieżki 12 szklanki mleka w proszku, pół szklanki mleka płynnego, pół kostki masła, 4 łyżki kakao, co szklanka cukru, co o torebka cukru waniliowego fUlKAWYJAKZBAJKI Cukier zagotować z mlekiem, dodać cukier waniliowy. Zdjąć z ognia, nieco wystudzić. Ciągle ucierając, dodawać mleko w proszku, masło i kakao. Ponownie zagotować. Gęstą masę wlać na oziębiony w zamrażalniku talerz i odstawić do zastygnięcia. Gotową czekoladę pokroić. Dzieciaki-cudaki Ciasto: 12 dag mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 4 jaja, niepełna szklanka cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, UIASTEUZKA en (S garść łuskanych migdałów, pół olejku migdałowego. Polewa: 8 dag masła, 4 dag kakao, 25 dag cukru. Lukier: 1 białko, 12 dag cukru pudru. Dekoracja: kolorowe cukierki Białka ubić na pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Do żółtek dodać 2 łyżki wody i olejek. Dobrze roztrzepać, wlać do piany. Mąkę zmieszać z mąką ziemniaczaną, migdałami i proszkiem do pieczenia. Połączyć z pianą, lekko wymieszać. Upiec na złoty kolor w foremkach do babeczek wysmarowanych tłuszczem. Masło utrzeć z kakao. Cukier zalać kilkoma łyżkami wody i gotować „do nitki". Ostudzić, połączyć z masłem i ucierać, aż masa będzie błyszcząca. Posmarować nią wystudzone babeczki. Cukier ucierać z białkiem i odrobiną soku z cytryny przez 15 minut. Przełożyć do szprycy o małym otworze i wyciskać włoski, buzie i piegi. (Część lukru można lekko zabarwić sokiem z buraka, marchwi itp.). Ułożyć oczy z cukierków. Grzybki Ciasto: 30 dag mąki pszennej, 35 dag mąki ziemniaczanej, 20 dag cukru pudru, pół kostki masła, 20-25 dag miodu, 4 żółtka, przyprawa do pierników, czubata łyżeczka proszku do pieczenia. Lukier cytrynowy: 2/3 szklanki cukru pudru, 1-2 łyżki soku z cytryny. Lukier czekoladowy: szklanka cukru pudru, tabliczka czekolady, łyżka masła, łyżka soku z cytryny POTRAWY JAK Z BAJKI Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać masło, żółtka, miód, zagnieść ciasto, włożyć je na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto lekko rozwałkować i uformować z niego niewielkie kapelusze oraz nóżki grzybków. Ułożyć na wysmarowanej brytfannie, upiec. Przygotować lukry: cukier przeznaczony na biały lukier rozpuścić w 5 łyżkach przegotowanej wody i gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Dodać połowę soku z cytryny, wymieszać, szybko ochłodzić w bardzo zimnej wodzie, po czym ucierać, aż zbieleje. Pod koniec ucierania dodać resztę soku. W podobny sposób przygotować lukier czekoladowy. Pod koniec ucierania dodać roz-1 o puszczoną czekoladę oraz masło. | Do kapeluszy przykleić lukrem n nóżki. Gotowe grzybki posmaro- ^ wać lukrami: kapelusze - czekola- ;§ dowym, nóżki - białym. Kuleczki z marchwi 5 niedużych marchwi, szklanka cukru, pół cytryny, garść rodzynków, kilka orzechów, ,_ łyżeczka masła, a wiórki kokosowe Marchew umyć, obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Z cukru i ćwierci szklanki wody ugotować syrop, wrzucić do niego 68 marchew i, często mieszając, ugotować na wolnym ogniu. Do gęstej masy dodać jeszcze 2-3 łyżki wody, masło, sok z cytryny i smażyć do ponownego zgęstnienia. Wystu-dzić, uformować kuleczki. Włożyć do każdej po kilka rodzynków lub orzeszków i obtoczyć w wiórkach kokosowych. CIASTECZKA Mądre ciasteczka 3 szklanki mąki, 3/4 kostki masła, 3 łyżki śmietany, pół szklanki cukru, 3 żółtka, zapach waniliowy, łyżka mielonych orzechów, pół tabliczki czekolady, łyżeczka proszku сч do pieczenia, a kolorowa posypka Z mąki, masła, cukru, śmietany, żółtek, proszku do pieczenia i cukru waniliowego zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę, następnie rozwałkować i wykrawać literki oraz cyfry. Ułożyć na blaszce posmarowanej tłuszczem, piec na złoty kolor. Czekoladę rozpuścić, smarować nią ciasteczka, ozdabiać orzechami i kolorową posypka. Ogonki CS Szklanka mąki, opakowanie cukru waniliowego, szczypta soli, olej do smażenia, polewa do ciast, siekane migdały lub wiórki kokosowe, cukier puder do posypania W garnku zagotować 2 niepełne szklanki wody, dodać sól i zestawić z ognia. Wsypać mąkę wymię- ШШШДШДШ szaną z cukrem waniliowym, ubić na gładkie półpłynne ciasto. Zostawić do przestygnięcia. Ciastem napełnić szprycę i wyciskać nią ciastka w kształcie litery S. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Po osaczeniu z tłuszczu umoczyć końce w roztopionej polewie, posypać migdałami lub wiórkami kokosowymi i cukrem pudrem. 70 Pierniczki Tomcia Palucha 30 dag mąki, jajo, ćwierć kostki masła, 10 dag miodu, 3 łyżki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, ^ garść bakalii, o szczypta cynamonu Masło posiekać z mąką, dodać miód, jajo, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i zagnieść ciasto, Włożyć do lodówki na 30 minut. Nagrzać piekarnik do 150°C. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość pół centymetra i foremka- CIASTECZKA mi wyciąć piernikowe zwierzątka, ludziki, gwiazdki, kwiatki. Ułożyć je na blaszce, udekorować (ludzikom i zwierzątkom można zrobić oczy z rodzynków, usta z suszonych moreli, kołnierzyki oraz ubranka z sezamu, piórka z migdałów itp.). Wstawić do piekarnika mniej więcej na 15 minut. Nie dekorowane pierniczki można po upieczeniu polukrować i posypać kolorowymi smaczkami, groszkami lub posiekanymi owocami kandyzowanymi. Ptysie Balbinki 20 dag mąki pszennej, pół kostki masła, 4 jaja, łyżeczka proszku do pieczenia. Krem: 2 łyżki kaszy manny, szklanka mleka, szklanka cukru pudru, pół kostki masła, jajo, cukier waniliowy, m pasteryzowane jagody o ze słoika Zagotować 2 szklanki wody, rozpuścić w niej masło, zdjąć garnek z ognia i, cały czas mieszając, stopniowo wsypywać mąkę. Garnek 71 rUlKAWY JAK Z BAJKI z ciastem ponownie postawić na małym ogniu i mieszać, aż masa stanie się szklista. Po przestudzeniu wymieszać masę z proszkiem do pieczenia i ucierać, dodając po jednym jaju. Na blachę obsypaną mąką kłaść łyżką porcje ciasta lub wyciskać je ze specjalnego worka cukierniczego. Piec w gorącym piekarniku. Po upieczeniu przekroić ptysie ostrym nożem. Kaszę mannę gotować na mleku na wolnym ogniu 12-15 minut. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, wbić wyparzone jajo, dodać cukier waniliowy i starannie ucierać, dodając porcjami zimną gęstą kaszkę. Przekrojone ptysie napełnić kremem i jagodami, posypać cukrem pudrem. Puszyste ciasteczka I Ciasto: 5 jaj, 6 łyżek mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2/3 szklanki cukru, torebka cukru waniliowego, 72 I łyżeczka proszku do pieczenia, lirem: niepełna szklanka śmietany kremówki, 4 łyżki cukru, 2 jaja, 3-4 łyżki konfitury malinowej, 2 łyżeczki żelatyny, ca sok z cytryny, o maliny do dekoracji Na parze utrzeć na puch jaja z cukrem. Zmieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować (tak jak na roladę) na dużej blaszce wyłożonej pergaminem. Piec 10-12 minut w temperaturze 170-180°C. Wyłożyć ciasto na ściereczkę, zdjąć pergamin. Żelatynę namoczyć w 2-3 łyżkach zimnej wody. Żółtka utrzeć z trzema łyżkami cukru. Żelatynę podgrzać, dodać sok z cytryny, lekko schłodzić i zmieszać z żółtkami. Chłodną śmietanę ubić i dodać do niej resztę cukru. Połowę śmietany wymieszać z masą jajeczną. Foremkami o różnych kształtach wykrawać ciasteczka biszkoptowe. Połowę posmarować konfiturą i gęstniejącym kremem. Przykryć je pozostałymi ciasteczkami, ozdobić resztą bitej śmietany i malinami. CIASTECZKA Trufle i kasztanki Po 10 dag świeżego sera twarogowego, cukru pudru i mielonych orzechów, 2 łyżki kakao, posypka czekoladowa, . 10 migdałów, r«. 2 łyżki mielonych orzechów ? pistacjowych POTRAWY JAK Z BAJKI Twarożek utrzeć z cukrem pudrem i kakao. Dodać orzechy, wymieszać. Z masy uformować niewielkie kuleczki. Część obtoczyć w posypce czekoladowej, część w orzechach pistacjowych, a pozostałe szpikować cząstkami sparzonych, obranych ze skórki migdałów. Wielkanocne zajączki i kaczuszki 12 szklanki mąki, 20 dag masła, 2 żółtka, 10 dag cukru, cukier waniliowy, tłuszcz do posmarowania formy. Dekoracja: 20 dag cukru pudru, garść drobnych eo groszków, kolorowy maczek a do dekoracji Z mąki, żółtek, masła, cukru i cukru waniliowego przygotować kruche ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Rozwałkować na placek grubości pół centymetra. Foremkami (lub za pomocą szablonu z pergaminu) wycinać zwierzątka. Ułożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i piec 15—20 minut w temperaturze 200°C. Cukier puder utrzeć z 2 niepełnymi łyżkami wody na gęstą masę, posmarować nią ogonki i skrzydełka kaczuszek oraz uszy, ogonki i łapy zajączków. Udekorować maczkiem, przykleić lukrem oczy z groszków. 74 Zaczarowany las 12 i pół szklanki mąki, 25 dag masła, 3 żółtka, szklanka cukru pudru, 2 łyżki maku, po 10 dag suszonych moreli i śliwek kalifornijskich, 5 dag mielonych orzechów e, lub migdałów, a zapach cytrynowy Z mąki, masła, żółtek, niepełnej szklanki cukru, maku i aromatu zagnieść ciasto, a następnie włożyć je do lodówki na pół godziny. Owoce umyć, osuszyć. Ciasto rozwałkować na grubość ok. pół centymetra, wyciąć z niego gwiazdki różnej wielkości. Z okrawków uformować (lub wyciąć foremkami) zwierzątka. Ułożyć ciasteczka na natłuszczonej blaszce, posmarować je białkiem, posypać orzechami lub migdałami i upiec w temperaturze 180-200°C w ciągu 8-10 minut. Posypać gwiazdki pudrem i nakładać je na wysokie patyczki (jak do szaszłyków) na przemian z połówkami owoców. Ustawić drzewka na tacy, oprzeć o nie zwierzątka. CIASTECZKA DESERY Biedronki Czerwonego Kapturka 4 kulki lodów cytrynowych, 20 dag malin (mogą być mrożone) lub wiśni, kilka winogron lub mirabelek, 2 łyżki cukru, kilkanaście czekoladowych a groszków, a 2 ciemne śliwki Maliny lub wiśnie umyć, osaczyć, zmiksować i przetrzeć przez sitko. Wymieszać z cukrem. Każdą kulkę lodów polać przecierem owocowym i udekorować tak, aby przypominała biedronkę. Kropki można zrobić z groszków, oczy z winogron, a wąsy i paseczki dzielące skrzydła - ze śliwek pokrojonych w wąskie paski. Brzoskwinie z serkiem orzechowym 5 świeżych brzoskwiń lub 10 połówek brzoskwiń z puszki, małe opakowanie waniliowego serka homogenizowanego lub 15 dag domowego twarogu, po 2 łyżki rodzynków i łuskanych orzechów włoskich, łyżka cukru pudru, bita śmietana, tarta czekolada i kilka ciasteczek _ o różnych kształtach o do dekoracji Świeże brzoskwinie umyć, osuszyć, obrać, przekroić na połowy. Wyjąć pestki i na 2 minuty wrzucić do osłodzonego wrzątku, po czym osaczyć. Orzechy drobno posiekać, rodzynki umyć, sparzyć, osaczyć. Serek wymieszać z rodzynkami i orzechami. Połówki brzoskwiń napełnić serkiem, złą- 76 DESERY POTRAWY JAK Z BAJKI DESERY czyć po dwie, aby wyglądały jak cały owoc, udekorować bitą śmietaną, ciasteczkami, posypać tartą czekoladą. Galaretka Koziołka Matołka 40 dag truskawek lub innych owoców jagodowych, 2 brzoskwinie, 1/3 szklanki syropu malinowego, 4 łyżki cukru, 3 łyżeczki żelatyny, a bita śmietana do dekoracji Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać. Truskawki umyć, od-szypułkować, osaczyć. Kilkanaście truskawek zostawić, a pozostałe zalać 2 szklankami wrzątku, dodać cukier i ugotować kompot. Przecedzić, dodać do kompotu rozpuszczoną żelatynę i syrop. Wymieszać, ostudzić. Zalać galaretką całe truskawki i cząstki brzoskwiń, wstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną. Kaszka jak marzenie 3 niepełne łyżki kaszy manny, pół litra mleka, 2 łyżki cukru, łyżeczka cukru waniliowego, niepełna szklanka owoców jagodowych I (mogą być także z kompotu), łyżeczka cukru pudru, łyżka rodzynków, m bita śmietana o do dekoracji Kaszę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wlać namoczoną kaszę i, mieszając, ugotować na wolnym ogniu. Przestudzić, ubić mikserem na puszystą masę. Rodzynki sparzyć, osaczyć, dodać do kaszki. Owoce umyć, osaczyć, zostawić kilka do dekoracji, a pozostałe zmiksować. Na porcjach kaszki rozłożyć mus owocowy, udekorować całymi owocami i bitą śmietaną. 79 POTRAWY JAK Z BAJKI Krem na upał Szklanka gęstego jogurtu naturalnego, półtorej szklanki śmietany kremówki, niepełna szklanka cukru, 70 dag jagód, kilka plastrów ananasa, 4 czekoladowe groszki a i ciasteczka lub paluszki Jagody umyć, dwie łyżki zostawić do dekoracji, a pozostałe zmiksować z połową cukru. Wymieszać z jogurtem, schłodzić. Śmietanę ubić na sztywno z resztą cukru, wymieszać z zimnym kremem jo-gurtowo-jagodowym, wstawić do zamrażarki na 2 godziny. Co kilkanaście minut zamieszać. Porcje 80 kremu ułożyć na dużym jasnym talerzu i udekorować ananasami, groszkami, paluszkami i owocami tak, aby każda przypominała motylka. Lody malinowo-jogurtowe Szklanka pełnotłustego jogurtu naturalnego, pół szklanki śmietany kremówki, 3/4 szklanki cukru, 2 jaja, 30 dag malin, и kilka gałązek porzeczek o do dekoracji Jaja umyć, sparzyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć DESERY z cukrem na puszystą masę, wymieszać z jogurtem. Białka ubić na sztywną pianę. Śmietanę schłodzić, po czym również ubić. Maliny umyć, osaczyć, odłożyć część do dekoracji, a pozostałe zmiksować. Białka, śmietanę oraz zmiksowane maliny dodać do kremu jogurtowego, delikatnie wymieszać, wstawić do zamrażarki na 2 godziny. Zanim lody dobrze zastygną, wymieszać je 2-3 razy. Podawać w pucharkach udekorowane owocami lub polane sokiem. Lody Murzynka Bombo Szklanka mleka, szklanka śmietany kremówki, tabliczka gorzkiej czekolady, łyżka kakao, 2 żółtka, pół szklanki cukru pudru, pół banana, łyżka soku cytrynowego, cukier waniliowy, pół łyżeczki mąki ,o ziemniaczanej, a 4 plastry ananasa Żółtka utrzeć z połową cukru £i cukrem waniliowym na puszystą 3 masę. Kawałek czekolady zosta- 81 POTRAWY JAK Z BAJKI wić do dekoracji, a resztę drobno posiekać i razem z mąką ziemniaczaną oraz kakao dodać do żółtek. Wlać mleko i ciągle mieszając, zagotować. Zdjąć szybko z ognia, schłodzić w wodzie z lodem. Zimną śmietanę ubić z pozostałym cukrem na sztywno. Połowę wymieszać z masą czekoladową i wstawić na 2 godziny do zamrażarki. Zanim lody zastygną, kilka razy je wymieszać. Banana umyć, obrać, zmiksować, wymieszać z sokiem cytrynowym i z pozostałą bitą śmietaną. Gotowe lody ułożyć w pucharkach, udekorować bananową śmietaną, wiórkami czekolady i plasterkami ananasa. 82 Magda i Ela 6 połówek brzoskwiń, 4 kulki lodów waniliowych, 2 kulki lodów czekoladowych, mały słoiczek konfitury malinowej, kilka dowolnych owoców jagodowych, śliwka, kilka ciasteczek, łyżka groszków o czekoladowych Cztery połówki brzoskwiń napełnić kulkami lodów. Na owalny półmisek wlać konfiturę, ułożyć na niej dwie gąsienice z brzoskwiń -Elę i Magdę. Udekorować tak jak na zdjęciu. DESERY Owoce Łasucha Tabliczka czekolady lub pół szklanki polewy czekoladowej, rozmaite owoce jagodowe, cząstki pomarańczy, eo mandarynek, a bakalie Czekoladę rozpuścić. Owoce i bakalie umyć, osaczyć i zanurzać do połowy w czekoladzie, odkładać na pergamin, a później wstawić do lodówki na 30 minut. Gdy czekolada zastygnie, ułożyć na ładnym talerzu lub szklanym półmisku. Śnieżna galaretka 2 szklanki zsiadłego mleka lub jogurtu naturalnego, 3 łyżki cukru, 3 łyżeczki żelatyny, cukier waniliowy, owoce, a» sok owocowy, a 2-3 łyżki bitej śmietany Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, a gdy napęcz-nieje, dodać taką samą ilość wrzątku i dobrze wymieszać. Mleko osłodzić, dodać rozpuszczoną żelatynę, zmiksować, rozlać do miseczek i wstawić do lodówki. Stężałą galaretkę udekorować owocami i bitą śmietaną, polać sokiem. 83 POTRAWY JAK Z BAJKI DESERY Twaroikowy kotek 30 dag domowego twarogu, 4 łyżki cukru, 25 dag truskawek (mogą być mrożone), 2 plasterki kiwi lub kilka paseczków smażonej w cukrze skórki pomarańczowej, kilka okrągłych biszkoptów i czekoladowych groszków, 8 wiśni Truskawki umyć, osaczyć, kilka zostawić do dekoracji, a pozostałe zmiksować z cukrem, dodać do twarogu, wymieszać, przełożyć do miseczek lub szerokich pucharków. Z połówek pozostawionych truskawek zrobić kotkom uszy, z wiśni oczy, z biszkoptów i groszków nosy, a z paseczków kiwi lub skórki pomarańczowej - wąsy. NAPOJE Bananowo-lodowe mleczko Bonifacego 12 dojrzałe banany, 4 kulki lodów waniliowych lub śmietankowych, I pół litra mleka, ,_ dowolne owoce 3 do dekoracji Umyte banany obrać, pokroić w plasterki, zmiksować z przegotowanym wystudzonym mlekiem. Do pucharków włożyć kulki lodów, zalać mlekiem i udekorować kawałkami owoców. 86 NAPOJE Jogurt Mamy Muminka I Litr mleka UHT lub przegotowanego prosto od krowy, kubeczek świeżego jogurtu naturalnego, dowolne owoce, cukier см Mleko podgrzać do temperatury ok. 42°C, wymieszać z jogurtem, przelać do termosu lub słoika, który należy natychmiast szczelnie owinąć grubym kocem, i pozostawić na 5-6 godzin. Gotowy jogurt wymieszać z owocami, dosłodzić i schłodzić. Kruszon Czarodziejki z Księżyca 1 Puszka brzoskwiń (85 dag), 2 owoce kiwi, szklanka truskawek, szklanka ciemnych winogron, litr soku jabłkowego, m pół litra gazowanej § wody mineralnej Brzoskwinie pokroić w kostkę i razem z syropem wlać do dużej salaterki. Kiwi, truskawki i winogrona umyć, osuszyć. Kiwi obrać, pokroić w plasterki. Do salaterki włożyć przygotowane owoce, wlać sok jabłkowy oraz schłodzoną wodę mineralną, wymieszać. 87 POTRAWY JAK Z BAJKI j^^fcsN. NAPOJE Koktajl Tygryska I Pół litra jogurtu naturalnego, kilkanaście truskawek, szklanka czarnych jagód (mogą być mrożone), ^ 3 łyżki cukru, brzoskwinia, o pół owocu kiwi do dekoracji Truskawki i jagody umyć, osaczyć, osobno miksować lub przetrzeć przez sito. Przecier osłodzić. Brzoskwinię pokroić w drobną kostkę. Kiwi umyć, obrać, pokroić na plasterki. Do szklanek lub wysokich pucharków wlewać na przemian mus truskawkowy, jogurt, mus jagodowy. Udekorować kosteczkami brzoskwini i plasterkami kiwi. Lemoniada Kota Filemona 14 gałki lodów malinowych, pół szklanki soku z malin, kilkanaście świeżych lub mrożonych malin, u» pół litra gazowanej o wody mineralnej Do szklaneczek wlać po trochu soku, dolać wody mineralnej (do połowy wysokości szklanek), zamieszać, wrzucić po gałce lodów, owoce i uzupełnić wodą mineralną. POTRAWY JAK Z BAJKI Lemoniada Królika Błażeja 12 pomarańcze, łyżeczka soku z cytryny, pół litra gazowanej wody mineralnej, je 3-4 łyżeczki cukru S lub miodu Pomarańcze umyć w gorącej wodzie, wytrzeć, przekroić w poprzek na połowy. Wycisnąć sok, przecedzić, wymieszać z sokiem cytrynowym i wlać do osłodzonej wody. Przelać do dekoracyjnych kielichów, udekorować plasterkami cytrusów. Napój drożdżowy 18 dag drożdży, 20 dag cukru, półtorej szklanki utartego r», razowego chleba, o szklanka soku owocowego Zagotować 2 litry wody, dodać do niej sok i tym napojem zalać chleb. Po 10 minutach napój przecedzić. Drożdże utrzeć z cukrem i niewielką ilością ciepłej wody, odstawić na kwadrans, aby wyrosły. Przecedzonym napojem napełnić szklanki do połowy wysokości i włożyć do każdej po dwie łyżki wyrośniętych drożdży. Starannie wymieszać. Podawać natychmiast, gdy wytworzy się obfita piana. Napój ten gasi pragnienie i pobudza apetyt. Napój Pąsowej Róży 13-4 buraki, 20 dag cukru, pół torebki cukru waniliowego, e 3 dag drożdży, o garść rodzynków Buraki umyć i ugotować, po czym wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Włożyć je do trzech litrów przegotowanej ostudzonej wody, odstawić na pół godziny. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać kilka łyżek lekko ciepłej wody i postawić w ciepłym 90 NAPOJE 91 POTRAWY JAK Z BAJKI miejscu do wyrośnięcia. Napój buraczany przecedzić, osłodzić, dodać wyrośnięte drożdże i odstawić w ciepłe miejsce na dzień lub dwa. Dodać umyte rodzynki oraz cukier waniliowy, rozlać do słoiczków lub butelek, szczelnie zamknąć i wynieść w chłodne miejsce. Jest doskonały już następnego dnia po przyrządzeniu. Napój Kangurzy су l 5 średnich marchwi, 2 pomarańcze, cytryna, cukier lub miód o łagodnym smaku, gałązki kopru Marchew starannie umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zalać 1,5 1 zimnej wody i gotować około 30 minut na małym ogniu. Pomarańcze i cytrynę umyć w gorącej wodzie, przekroić na połowy, wycisnąć sok. Wywar z marchwi przecedzić, wystudzić, dodać sok pomarańczowo-cytrynowy i do-słodzić, udekorować plasterkami cytryny i gałązkami kopru. 92 NAPOJE Roztrzepaniec 2 szklanki świeżo ukwaszonego zsiadłego mleka, po łyżeczce posiekanego koperku i szczypiorku, e kilka rzodkiewek, •- pół ząbka czosnku, sól Do schłodzonego mleka dodać zmiażdżony czosnek, szczypiorek, koperek, szczyptę soli i starannie wymieszać. Rzodkiewki umyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do napoju tuż przed podaniem. Zamiast rzodkiewek można dodać pół szklanki soku pomidorowego i łyżeczkę cukru do smaku. Soczek Maleństwa 4 winne jabłka, 5 marchewek, pół dojrzałego banana, pół łyżeczki soku z cytryny, _ cukier ? lub miód Owoce i marchewki dokładnie umyć, osuszyć, obrać. Z jabłek i marchwi wycisnąć sok. Banan przetrzeć przez sitko, połączyć z sokiem, dodać przegotowanej wystudzonej wody do objętości pół litra. Przyprawić sokiem z cytryny i ewentualnie cukrem. Zamiast banana można dodać sok z połowy średniego selera. 93 POTRAWY JAK Z BAJKI Sok Czarowniaj Tekli 50 dag dyni, I 2 jabłka, pół szklanki czarnych jagód lub porzeczek, łyżeczka soku pj z cytryny, 5 cukier Dynię umyć, obrać, usunąć nasiona, pokroić na kawałki. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda na-Jagody umyć, osaczyć. Z dym4>Woców przygotować sok, r«zcieńc%rt 3 szklankami zimnej przegotowanej wody. Dodać sok z cytrynki cukier do smaku. SPIS TREŚCI Od autorek................................3 ZIMNE CO NIECO Bajeczne jajeczka .................5 Koreczki ................................6 Łabędzie................................6 Motylki Czerwonego Kapturka ..............................7 Naleśniki Jacusia.................9 Ozdobne kanapki ...............10 Pan Trzmiel ........................ 11 Pływające gwiazdki............11 Rodzina bałwanków ...........12 Sałatka Dzielnego Marynarza ..........................13 Sałatka Simby ....................14 Świnki.................................14 Tuńczyk w lilii ....................16 Twarożek Myszki Matyldy...............................17 Wegetariańskie jeżyki........17 gj Zawijanki Filipa .................18 Д. Zegar Muminka..................19 s Żaglówki .............................20 CIEPŁE CO NIECO Babeczki Tygryska .............21 Bułeczki Króla Lwa............21 Frytki Paszczaka................22 Grzanki Panny Migotki .....23 Hot dogi Michała ................24 Kotleciki-pajace ..................25 Omlet Smoka Wacusia.......26 Pizza skrzata ......................27 Placki Zajączka Poziomki- #$$* Roladki Ogórkowego, : g Króla ......................;..£.........28 en Zapiekanki Rebusią 1..........29 5 Ziemniaki Małej Świnki.....29 PYSZNOSCIOWE SAŁATKI I SURÓWKI Czarodziejski ananas .........31 Koszyczki Cudaczka- -Wyśmiewaczka..................32 Łódeczki Pippi ....................33 Melonowe miseczki ............34 Nadziewane muchomorki........................34 Początek wakacji................35 Ptasie gniazdka..................36 Sałatka Królewny Żabki ..................37 Sałatka Piotrusia Pana....................38 Sałatka Włóczykija.............38 Surówka Doktora Pastylki ................41 Surówka Kulfona ...............41 Surówka Misia Uszatka ....................41 Surówka Rudej Kitki .........43 Szaszłyki Małej Księżniczki ...............43 Warzywne szaszłyki...........44 Zimowa sałatka ..................46 CIASTA I TORTY Chatka Puchatka ...............47 Domki Baby-Jagi................48 Fruwający torcik ................48 Kubuś Puchatek.................50 Parowiec .............................51 Pociąg..................................52 Przymrozek.........................53 iĄrzysmak wiewiórki...........53 lisferduszko ...........................54 IMorcikAsi ...........................55 95 POTRAWY JAK Z BAJKI I ем Torcik Plastusia .................56 Urodzinowy torcik Maleństwa ..........................57 Wesołe zwierzątko..............58 Wielkanocny baranek ........59 Zamek .................................59 CIASTECZKA Babeczki Smerfetki............61 Bajeczne bułeczki ...............62 Biszkopciki .........................62 Całuski księżniczki ............63 Choinka z ciasteczek..........65 Czekoladki Królewny Śnieżki ................................65 Dzieciaki-cudaki.................66 Grzybki ...............................67 Kuleczki z marchwi............68 Mądre ciasteczka................69 Ogonki.................................69 Pierniczki Tomcia Palucha..................70 Ptysie Balbinki...................71 Puszyste ciasteczka............72 Trufle i kasztanki...............73 Wielkanocne zajączki i kaczuszki ..........................74 Zaczarowany las.................74 i co DESERY Biedronki Czerwonego Kapturka .......76 Brzoskwinie z serkiem orzechowym ........................76 Galaretka Koziołka Matołka ...............79 Kaszka jak marzenie..........79 Krem na upał......................80 Lody malinowo- -jogurtowe ...........................80 96 ■ Lody Murzynka Bambo......81 ™ Magda i Ela ........................82 g Owoce Łasucha...................83 ea Śnieżna galaretka ..............83 e Twarożkowy kotek .............85 NAPOJE Bananowo-lodowe mleczko Bonifacego ............86 Jogurt Mamy Muminka.....87 Kruszon Czarodziejki z Księżyca .....87 Koktajl Tygryska................89 | Lemoniada I KotaFilemona....................89 | Lemoniada I Królika Błażeja...................90 Napój drożdżowy ................90 Napój Pąsowej Róży ...........90 Napój Kangurzycy..............92 o Roztrzepaniec .....................93 Д. Soczek Maleństwa..............93 ea Sok Czarownicy Tekli ........94