DANUTA KOZIEN PIZZE, GRZANKI, ZAPIEKANKI DANUTA KOZIEN PIZZE, GRZANKI, ZAPIEKANKI 120 przepisów Warszawa 1996 Copyright © Proszynski i S ka Wszystkie prawa zastrzeżone Zdjęcia Roman Andrasik Redakcja tekstów Bozenna Korawska Opracowanie graficzne i redakcja techniczna Elżbieta Urbanska ISSN 1234-7779 Wvdanie I Nakład 165 000 egz /dktady Graficzne sp z ( ul Okrzei 5 64 920 Piia Od autorki Pizze grzanki zapiekanki - to potrawy smaczne pożywne t łatwe do wykonania Można je przyrzą dzac zarówno z produktów drogich i wyszukanych jak i tanich Można je jesc na przekąskę na kolację a nawet jako główne danie obiadowe W wielu narodowych kuchniach potrawy zapieka ne na cieście są bardzo popularne natomiast poi skie gospodynie jeszcze nie w pełni je doceniają W tej książeczce będącej kolejną publikacją w „Biblioteczce Poradnika Domowego" proponuję Państwu gorące smakowitosci którymi warto uroz maicic tradycyjne jadłospisy Wybrałam popularne i mniej znane receptury krajowe oraz zapożyczone z kuchni innych narodów Mam nadzieję ze każdy czytelnik znajdzie tu dla siebie cos co będzie odpowiadało jego upodoba niom smakowym i możliwościom finansowym Nie które przepisy z pewnością zachęcą Państwa doeks perymentow kulinarnych Danuta Kozien PIZZE Pizza wywodzi się z Wioch Każdy region tego kraju ma swoją charakterystyczną jej odmianę, a najsłynniejsza jest neapohtan ska Tradycyjna włoska pizza składa się z ciasta drożdżowego pokrytego rożnymi dodatkami Zapieka się ją w specjalnym pie- ru z paleniskiem na drewno O wartości odżywczej i smaku tej potrawy decydują produkty, którymi okłada się placek z ciasta drożdżowego, połkruchego lub kruchego, przede wszystkim sos pomidorowy lub keczup, zolty ser i przyprawy ziołowe Dodatki to grzyby, wędliny, ryby, jaja ugotowane na twardo i rożne warzywa Pizze piecze się w tortownicach rożnej wiellsosci lub na blasze, można tez uzyc prodiza Temperatura zapiekania w zależności od składników powinna wynosić od 160 do 220eC, a czas pie- czenia od 10 do 15 minut Dobrze upieczona pizza jest miękka i krucha Gorącą potrawę je się z surówkami lub sałatkami Podaje się do niej wytrawne białe lub czerwone wino, piwo albo sok pomi dorowy PIZZE GRZANKI ZAPIEKANKI Pizza „Cztery pory roku" I Ciasto 50 dag mąki I 3 dag drożdży I szklanka wody I łyżka oliwy, ] tłuszcz do formy, soi srzch szklanka I przecieru pomidorowego, | 15 dag szynki, 0 dag pieczarek I 4 karczochy z puszki j ' 2 lyzki oliwy j ^ 20 dag sera mozarella 1 O oregano, sól i Mąkę i drożdże wymieszać z let nią wodą dodać łyżkę oliwy wy robić ciasto i odstawie je do wyro smęcia Wysmarować formę tlusz czem po czym wylozyc ją ciastem Karczochy osaczyć pokroić na grube plastry i polać oliwą Oczyszczone umyte pokrojone pieczarki udusić Ciasto posmaro wac przecierem pomidorowym Pizzę podzielić na cztery części Na jednej z nich ulozye pieczarki na drugiej plasterki szynki na trzeciej karczochy a czwartą pozostawić posmarowaną jedynie przecierem pomidorowym Na wierzchu ulozye ser pokrojony na cienkie plasterki Pizzę posypać oregano i piec w średnio iiagrza nym piekarniku mniej więcej przez 30 minut PIZZE Pizza Danuty Ciasto 40 dag mąki 3 łyżeczki oleju 2 dag drożdży, 3/4 szklanki wody, tłuszcz do formy sól Wierzch puszka (10 dag) koncentratu pomi d oro wego, 15 dag pieczarek, cebula, 3 lyzki margaryny, 2 łyżki oleju 2 strąki papryki, ogórek kwaszony puszka kukurydzy, 20 dag żółtego H sera ementalskiego 0 oregano sól Drożdże rozkruazyc i wymieszać z mąką Dodać ciepłą wodę olej 1 soi Wszystkie składniki wymię szac wyrobie elastyczne ciasto odstawie je do wyrośnięcia Na stępnie rozwałkować i ułozyc w wysmarowanej tłuszczem for Pieczarki oczyścić opJukac po kroić na plasterki podsmażyć na margarynie Dodać drobno posie kaną cebulę Ogórek i papryki po kroić w drobną kostkę Ciasto posmarować koncentra tem pomidorowym a następnie układać na mm składniki wierz chu Posypać solą oregano i star tym serem Pizzę piec w bardzo gorącym piekarniku przez 15 20 Pizza florencka I Ciasto 30 dag mąki, I 2)yżkioleju, I 2 dag drożdży, 1 1/3 szklanki mleka, I szklanka wody, 1 tłuszcz do formy, soi I Wierzch 3 cebule, I 3 pomidory, I 4 dag kaparów, 4 łyżki oleju | 12 dag żółtego 'a ementalskiego, g tymianek, bazylia O pieprz, soi Ciasto drożdżowe wyrobie od stawie na godzinę do wyrośnięcia Cebulę obrać opiukac pokroić na połplasterki podsmażyć na oleju Pomidory sparzyć obrać ze skór ki pokroić na cząstki Wyrośnięte ciasto ułozyc w wy smarowanej tłuszczem formie ułozyc na nim cebulę i pomidorj posypać opłukanymi kaparami przyprawami i startym serem Po lac resztą oleju Pizzę piec w górą cym piekarniku przez 20 minut PIZZE, GRZflHKl, ZAPIEKANKI___________ Pizza kalabryjska I Ciasto 30 dag mąki, szklanka wody, I 2 dag drożdży, | 2 lyzki oleju, szcz do formy, I lyaeczka cukru, soi erzch 3 pomidory, I puszka tuńczyka w oliwie, szka koreczkow anchois I 4 dag kaparów, ' 5 dag zottego sera gouda, J czosnek, bazylia, > pieprz, soi &korki pokroić na cząstki dusić przez 5 minut ciągle mieszając dodać przyprawy Przygotować ciasto drożdżowe odstawie na godzinę do wyrośnie cia Następnie układać na mm ko lej no uduszone pomidory roz drobmouego tunezjka opłukane kapary oraz pokrojone w paseceki koreczki anchois Potrawę posy pac przyprawami i startym se rem po czym odstawie na 20 mi nut by ciasto lekko podrosło Piec w gorącym piekarniku przez 20 Pizza na kruchym spodzie I Ciasto 20 dag mąki krupczatki, I 10 dag margaryny, I ugotowane zołtko, | tłuszcz do formy, soi łrzch 20 dag żółtego a tylżyckiego, I 2 jaja, I tyzka margaryny, łyżka keczupu, 1 poi szklanki gęstej > śmietany, > gałka muszkatołowi soi Margarynę posiekać z przesianą mąką dodać soi oraz przetarte przez sitko zołtko Zagnieść ciasto i włozyc na 15 minut do lodówki, po czym wylepic nim wysmarowa natłuszczenitortowtucę formując dookoła niezbyt wysoki brzeg Piz zę piec w gorącym piekarniku przez około 15 minut Ser zetizec i posypać mm pod położyć kilka kawałeczków mar garyny Pizze polać jajami wy mieszanymi ze śmietaną i startą gałką muszkatołową Piec w na grzanym piekarniku przez 15 ttu nut Po upieczeniu udekorować keczupem PIZZE Pizza na pólkruchym spodzie I Ciasto 25 dag mąki, I łyżeczka proszku I dopieczenia, 1 1/3 kostki margaryny, I jajo, 3 łyżki śmietany, szcz do formy, soi I Wierzch 25 dag pomidoro I 25 dag parówek, 1 15 dag cebuli, 1 15 dag papryki konserwo? » 3łyzkioleju, » tymianek, pieprz, soi Mąkę przelać proszkiem do piecs i solą dc ezbyt twardą margarynę zem Dodać śmietanę i ain za gnie lci to i t vi m W mi nut do lodówki Formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciastem na grubość oki ło 1 cm tworząc dookoła niezbyt wysoki brzeg Placek ponakłuwac widelcem Parówki obrać z osłonek po kroić na plasterki i ulozyc na plac ku Pomidory sparzyć obrać ze skórki pokroić na plasterki uło zyc na parówkach posolić posy pac pieprzem Cebule i papryki pokroić w cienkie krążki utozyc na pomidorach posypać przyprą wami polać olejem Pizzę wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 30 minut Pizza neapolitanska I Ciasto 30-35 dag mąki, 1,5 dag drożdży, około poł szklanki wody, 2 lyzki oleju, tłuszcz do formy, soi Wierzch 50 dag pomidorów, mała puszka koreczkow anchois, 5 lyzek oleju, kilkanaście zielonych luh czarnych oliwek, 15 dag żółtego sera cheddar lub podlaskiego, oregano, majeranek, piepra, soi Z podanych składników wyrobie d)sc twarde i bardzo elastyczne li to drożdżowe Odstawie e m godzinę do wyrośnięcia Następ nie lekko zagnieść wyloz\e n itolnicę i rozwałkować na grubos c około 5 mm Wvłozyc mm spod du zej wysmarowanej tłuszczem tor towiuey (o średnicy 26-28 cm) formując dookoła niezbyt wysoki brzeg Następnie ciasto posmaro wac olejem i ponakłuwac wideł ceni Odstawie na poł godziny do J wyrośnięcia J Pomidory sparzyć obrać ?e skórki udusić w oleju posolić oprószyć pieprzem odparcift ac I sok i przestudzić Ciasto ponownie posmarować olejem uło zyc na nim duszone PIZZE GRZANKI ZAPIEKANKI pomidory oraz rozdrobni01 reczki anchois Przybrać o mi i plasterkami lub wio sera Całosc oprószyć solą i rm przyprawami dodać oleju Pizzę wstawić do gorącego piekarnika na 20-25 minut Po dawać na gorąco pokrojoną jak tort Pizza neapolitanska II I Ciasto 30 dag mąki 2 dag drożdży 2 lyzki oliwy niepełna szklanka wody tłuszcz do formy łyżeczka cukru soi Wierzch filet śledziowy sołtego sera I ementalskiego I 4 łyżki ohwy I 25 dag pomidorów ¦ała puszka entratu pomidorowego I pół łyżeczki oregano 1 po kilka gałązek JiL świeżej bazylii O i natki pietruszki soi Ciasto drożdżowe wyrobie uło zyc w wysmarowanej tłuszczem formie i odstawie na godzinę do wyrośnięcia Filet ze śledzia pokroić na wen kie paseczki Pomidory sparzyć obrać ze skórki poddusic aby wy parował sok ser pokroić na cień kie plasterki zieleninę drobno po PIZZE Na e posi wą układać plasterki sera na nich - podduszone pomidory i pa sęczki śledzia Całosc posypać ziołami solą i zieleniną polać oli wą Przygotowaną potrawę od stawie na 20 minut w cieple miej sce by ciasto lekko podrosło Piec w gorącym piekarniku około 30 Pizza nicejska Ciasto 30-35 dag mąki, 1 dag drożdży, szklanka wody, lyzka oleju tłuszcz do formy, soi Wierzch. 5 pomidorów, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, cebula, łyżka oleju, 20 dag żółtego sera cheddar, kilka czarnych oliwek i koreczkow anchois, g lyzka oregano, 0 pieprz, sól Przygotować ciasto drożdżowe odstawie na godzinę do wyrośnie cia Drobno posiekaną cebulę pod dusić na oleju dodać pokrojone w kostkę pomidory bez skórki koncentrat oregano pieprz soi Wyrośnięte ciasto rozwałkować 1 ułozyc w wysmarowanej tłusz czem formie po czym posypać startym serem Na koniec udeko rowac koreczkami anchois połów kami oliwek i odstawie na 20 mi nut Pizzę piec w gorącym piekarniku około 20 minut PIZZE, GRZANKI, ZAPIEKANKI Pizza starodawna I Ciasto: 30 dag mąki, 2 tyżki oleju, 2 dag drożdży, niepełna szklanka wody, tłuszcz do formy, soi. Wierzch: 3 żółtka, 4 pomidory, ® główka czosnku, O 2 łyżki oleju, sól Przygotować ciasto drożdżowe, odstawie na godzinę do wyrośnie cia Następnie rozwałkować i ufo- zyc w wysmarowanej tłuszczem formie Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na cząstki, usu- nąć pestki 12 EOłtek, Przygotowane ciasto posr wac masą przyrządzc oleju i roztartego czosnku Na wierzchu ułozyc pomidory Pizzę odstawie na 20 minut do wyro jcym piekarni kuprz 115 a Pizza studencka I Ciasto: 30 dag mąki, I 2 dag drożdży, I 3/4 szklanki wody, I żółtko, szcz do formy, sól. I Wierzch: 15 dag kiełbasy I krakowskiej, I 25 dag żółtego sera I tylżyckiego, I 25 dag pomidorów, PIZZE Imała puszka koreczkow helskich, 41yzkioleju, ^ majeranek, O bazylia, oregano, soi Przygotować ciasto drożdżowe, odstawie je do wyrośnięcia Dodać zołtko i soi, zagnieść dosc twarde elastyczne ciasto i poczekać, az ponownie wyrośnie Następnie rozwałkować na grubość 5 mm, wylozyc nim wysmarowaną tłusz czem dużą tortownicę i uformo wac niezbyt wysoki brzeg Ciasto posmarować olejem i ponakłuwac w kilku miejscach widelcem Na cieście ułozyc 2/3 ilości sera pokrojonego na cienkie plastry Na serze uiozyc krążki kiełbasy a na nich plasterki sparzonych i obranych ze skórki pomidorów Całosc posypać przyprawami Ko reczki helskie pokroić wzdłuż na paseczki i uiozyc z nich kratkę Przygotowaną potrawę polać olejem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut Gdy piz- za lekko się zrumieni, wyjąc ją ostrożnie z piekarnika, posypać resztą startego sera i wstawić po nownie do piekarnika na 8 minut, by ser się stopił PIZZE GRZANKI ZAPIEKANKI PIZZE Pizza sycylijska I Ciasto 30 dag mąki, 2 dag drożdży, szklanka wody, 2 łyżki oleju, tłuszcz do formy lyzka cukru soi Wierzch 4 pomidory, 20-30 oliwek 2 łyżki kaparów LJ 10 dag żółtego sera gouda, 0 pieprz soi Przygotować ciasto drożdżow odstawie na godzinę do wyrośni eia Pomidory sparzyć obrać skórki pokroić na cząstki usun pestki Wyrośnięte ciasto rozwałkow 1 ułozyc w wysmarowanej tłus czem formie Kłasc kolejno pom dory wydrylowane oliwki i opl kane kapary Pizzę posyp ¦ 10 dag mielonki, * 15 dag żółtego ser L2 tymianek, I O bazylia, sól | Przygotu i gouda, przypra Piec gorący i startym piekarnik Pizza wrocławska isto 30 dag mąki, I szklanka wody 2 iyzki oleju, 2 dag drożdży tłuszcz do formy, łyżeczka cukru sól Wierzch 20 dag piecz; 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki oleju, ac ci to drożdżowe cdstawic na godzinę do wyróżnię ci Pieczaiki ocz^uc opłukać pokroić na plahteiki pod maz\c Cia to rozwałkować utoz\c mie po marowic koncentratem pomidcrowym Na-tępnie ułoz\i na nini pokrojona na cienkie pla tetki mielonkę pieczaiki dodać pizypraw\ i tarty zołt\ str Od stawie n^ 20 minut Pizzę piec w mgizimmpiekiimku ikoło '0 PIZZE, GRZAHKI ZAPIEKANKI Pizza z grzybami I Ciasto 30 dag mąki, 2 dag drozdzv, 2 łyżki oleju, szklanka wody, łyżka cukru, 4 dag suszonych grzybów, tłuszcz do formy, soi Wierzch 30 dag pieczarek, 2 lyzki tłuszczu, 4 lyzki keczupu, 2 zołtka, 12 dag żółtego 0 bazylia, pieprz, sól Suszone grzyby umyć zalać wrzącą wodą ugotować osaczyć 1 zemleć Przygotować ciasto droz grzybami odstawie do wyrośnie cia Następnie ułozyc w wysma rowanej tłuszczem formie posma rowac keezupem wymieszanym z surowymi zoftkami Pieczarki oczyścić opłukać po kroić na plasterki ] usmażyć na tłuszczu Następnie utozyc |e na cieście dodać przyprawy i starty ser Pizzę odstawie na 20 minut aby ciasto wyrosło Piec w gorącym piekarniku około 25 minut Pizza z jajami I Ciasto 40 dag mąki, 3 dag drożdży, szklanka mleka, 2 lyzki oliwy, 10 dag m tłuszcz do formy, po łyżeczce soli i cukn Wierzch 6jaj ugotowanych 6 strąków papryki, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 lyzki tłuszczu, 2 pomidory, mała puszka koncentratu pomidorowego, puszka koreczkow anchois, 20 dag żółtego sera tylżyckiego, puszka tuńczyka, natka pietruszki, 5 przyprawa Vegeta, O bazylia, sól Przygotować ciasto drożdżowe, odstawie na godzinę do wyrośnie cia po czym jeszcze raz wyrobie Następnie podzielić je na cztery porcje rozwałkować i ułozyc w wysmarowanych tłuszczem tor townicach Obrany ipoa:ekanj czosnek ice bulę podsmażyć dodać koncentrat pomidorowy i duaic do odparowa ma nadmiaru wody Dodać przy prawy do smaku na mej ułozyc plasterki ponudo row cząstki jaj ugotowanych na twardo kawałki rozdrobnionego tuńczyka koreczki anchois oraz pokrojoną w drobną kostkę papry kę Na koniec pizzę posypać star tym zołtym serem i piec w górą cvm piekarniku 20-25 minut PIZZE Pizza z ziemniakami I Ciasto 30 dag mąki, 4rS łyżek oleju, 2 dag drożdży, łyżeczka proszku dopieczenia, tłuszcz do formy i Wierzch 15kgzi< 5 pomidorów, *2 poł szklanki oleju O oregano, soi Zagnieść ciasto d dzowe i odstawie godzinę Gdy wyrośni zagnieść jeszc Następnie ro nie w wysma tłuszczem form nakłuwać widel I Zi wod iaki ugotować w ogolon na polmiękko odcedzi i pokroić na cienkie pl stry Pomidory sparzyć obrać skork i pokroić na plasterki Uł PIZZE GRZANKI ZAPIEKANKI Pizza ze szprotkami I Ciasto 40 dag mąki szklanka wody 2 dag drożdży 2 lyzki oleju tłuszcz do formy łyżeczka cukru soi Wierzch 20 dag świeżych lub wędzonych szprotek 25 dag pomidorów 3 ząbki czosnku 4 dag kaparów ^ 12 dag żółtego sera gouda O 4 łyzki oleju pieprz soi Przygotować ciasto drożdżowe odstawie na godzinę do wyroamę cia Pomidory sparzyć i obrać ze skórki pokroić i udusić w 2 łyz 18 j kach oleju dodać z. izdzony ci szprotki oczyścić usunąć łby i ości Ciasto rozwałkować ułozye w nim cienkie plasterki żółtego sera polać masą pomidorową następ nie ułozye szprotki posypać solą i pieprzem udekorować opłuka nymi kaparami Po wyrośnięciu ciasta po 20 minutach pizzę wstawić do nagrzanego piekarni ka i piec około 30 minut GRZANKI Przyrządza się je ze specjalnego pieczywa testowego lub kro- mek pszennych bułek albo chleba które można okroić ze skork: Grzanki zapieka się w piekarniku lub tosterze Kromki pieczywa można najpierw posmarować masłem lub margaryną a po wyjęciu z piekarnika, gdy są rumiane i chrupią- ce, obtozyc wędliną serem i innymi dodatkami Na gorących grzankach można podać smażone mięso, na przykład befsztyki Grzanki można tez smarować od spodu masłem lub margary ną, na wierzchu uktadac rożne rozdrobnione produkty i zapiekać w piekarniku do zrumieniema Innym rodzajem grzanek są tzw tosty, czyli grzanki opiekane bez tłuszczu w tosterze Tosty powinny byc wypieczone z wierz- chu, w środku zas miękkie W Wielkiej Brytanii stanowią one główny składnik pierwszego śniadania Chrupiące, powszechnie lubiane grzanki często ratują sytu- ację, gdy me ma czasu na przygotowanie się do przyjęcia gości i trzeba cos przyrządzie na poczekaniu Z zamieszczonych w tym rozdziale przepisów częsc da się wykorzystać wfasme na takie okazje Grzanki podaje się na ogrzanym półmisku, wyłożonym serwet- ką Do nakładania ich na talerze shizą dwa widelce Warto pa- miętać o ozdobieniu grzanek posiekaną natką pietruszki, koper- kiem, szczypiorkiem lub mną zieleniną PIZZE, GRZANKI ZAPIEKANKI 110 kromek bułki paryskiej, 25 dag kiszki pasztetowej, 15 dag żółtego sera tylżyckiego, 2 łyżki keczupu, *| kwaszony ogórek, O sproszkowana papryka Kromki bułki posmarować z jednej strony kiszką paszteto wą na niej ułozyc plastry sera posmarować keczupem i przy kryć cienkim plasterkiem ogórka Przyprawie do smaku papryką Zapiekać w gorącym piekarniku az ser się atopi Podawać na het kach safaty 20 Grzanki inaczej I Kilka kromek bułki paryskiej 2 jaja, 5 poi szklanki mleka, O 5 dag margaryny, miód Jaja wymieszać a mlekiem Kromki bułki zanurzać w masie mteczno jajowej na chwilę je w niej zostawić Smazyc z obu stron na rozgrzanej margarynie na złoty kolor Grzanki podawać gorące polanę miodem GRZANKI Grzanki neapolitanskie I 6 kromek chleba tostowego, 15 dag ostrego żółtego 2 lyzki oleju, 6-9 koreczków anchois, <=J 3 pomidory, O bazylia majeranek, pieprz Na blas?e wysmarowanej olejem ułozyc kromki chleba, na mdv Przyprawie so. do .maku solą i pieprzem, gotować na małym ogniu pud przykryciem przez go dzmę Gdy placek zastygnie, pokroić go na kwadratowe kawałki o boku około 3 cm, wyłożyć na żaroodpor- ny półmisek, polać sosem, posypai grubą warstwą sera i zapiekać w Brednio gorącym piekarniku około 15 minut Podawać z au« Zapiekanka z łazanek i kapusty Ciasto: 50 dag mąki, 3 jaja, łyżka oleju, 3-4 łyżki wody, soi. Dodatki: 70 dag białej kapusty, 20 dag cebuli, 3 lyzki margaryny, 2 łyżki tartej bulki, tłuszcz do formy, liść laurowy, pół łyżeczki pi oszkowanego pieprzu, 2 5 sproszkowanych ziaren 0 jałowca, sól Przyrządzie dosc twarde ciasto, dodając potrzebną Uost wody Do- wvrobic i odstawie na 15 mi pod przykryciem Następnie . iłkowac na 1-4 bardzo cien- plaeki, przesuszyć, posypać ^ pokroić na paski szerokości kiło 1 cm Składać po kilka pasków i kroić w poprzek na kwa- sypując mąką, przesuszyć Łazan- ki gotować w osolonej wodzie bez pizjkiycia przez 10 minut Gdy będą miękkie, odcedzicje, przelać gorącą wodą, osaczyć Kapusty pokroić na kawałki 1 ugotować na połmiękko w osolo- nej wodzie, po czym odcedzic, osą- czyc, drobno pokroić Obrane ce bule drobno posiekać, zruimemc na margarynie, połączyć z kapu stą, dusić razem około 10 minut ZAPIEKANKI Dodać pieprz zmielony lisc lauro wv ziele angielskie jałowiec soi i wymię zic z łazankami Potrawę włozyc do zaroodpor nego naczynia w\ malowanego tłuszczem i posypać tartą bulką Zapiekać w gorącym piekarniku bez przykrycia około 20 minut az Zapiekanka z łazanek, kapusty i pieczarek I Ciasto półtorej szklanki mąki, jajo lyzka oleju woda, soi Dodatki 75 dag kapusty 25 dag pieczarek, 2 cebule, 2 tyzki tłuszczu, lyzka tartej bułki, Yegeta pieprz, sól Do przesianej mąki wbić jajo dodać olej i wodę zagnieść ciasto posobc dobrze wyrobie i cienko rozwałkować Podsuszyć i pokroić na skośne kawałki Łazanki ugo towac w osolonej wodzie odcedz c i wymieszać z tłuszczem by się nie skleiły Kapustę pokroić na kawałki ob gotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru odcedzic pokroić lub posiekać Oczyszczone i umyte pieczarki pokroić na plasterki i połączyć z obraną posiekaną ce zem poddusic Łazanki kapustę pieczarki wymieszać przyprawie do smaku Vegetą solą i pieprzem Całosc przełożyć do żaroodpornego na czynią wysmarowanego tłusz 51 PIZZE GRZANKI, ZAPIEKANKI ezera i posypanego tartą bułką Polać stopionym tłuszczem za piekąc w gorącym piekarniku przez 30 minut Potraw ę podawać z sosem pomidorowym koperko wym lub grzybowym posypaną zieleniną z dodatkiem surowych Zapiekanka z łazanek i szynki I Ciasto 35 dag mąki, 2 jaja, woda, soi Dodatki 20 dag ugotowani szynki, 5 dag margaryny, Jg 2 lyzki tartej bułki, O tłuszcz do formy 52 Z mąki jaj i wody przyrządzie łazanki Ugotować w o solonej wodzie odcedzic przepłukać ae płą wodą Wymieszać i roztopio ną margaryną Szynkę pokroić w koatkę Żaroodporne naczynie wysma rowac tłuszczem posypać tartą bułką i azanki wymieszać z szyn ką wyłożyć do naczynia i zapiekać w nagrzanym piekarniku przez 30 minut Podawać posypane zieleni Zapiekanka z makaronu i jabłek 20 dag makaronu, 5 jabłek, 10 dag suszonych śliwek, 4 lyzki startego żółtego sera, 3 lyzki masła, tłuszcz do formy, ^ łyżka cukru, 3 sproszkowane goździki, soł Makaron ugotować w osolonej wodzie Jabłka po usunięciu gniazd nasiennych pokroić na ;ienkie plasterki Śliwki namo czyc na samej i tępnie v tej i 20 .nąc pestki, podzielić n ćwiartki Wszystkie składniki wymieszać włozyc do wysmarowanego tłusz czem żaroodpornego naczynia przyprawie do smaku solą gozdzi kami i cukrem Potrawę zapiekać pod przykryciem w średnio na ZAPIEKANKI grzanym piekarniku przez 30 1111 nut, po czym zdjąć pokrywę i za- piekać następne 10-15 minut do lekkiego zrumiemema Podawać na gorąco, z zieloną sałatą polana słodką śmietaną Zapiekanka z makaronu i kiełbasy 50 dag makaronu, 30 dag kiełbasy, 10 dag cebuli, 20 dag pieczarek, jajo, 5 łyżek keczupu, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 3/4 szklanki śmietany, 5 łyżek startego żółtego sera, 3 łyżki oleju, pół łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki, pieprz, soi, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Makaron ugotować na potmięk- ko w osolonej wodzie, po czym odcedzic, przelać zimną wodą, osaczyć Cebulę obrać, drobno po siekać, podsmażyć na oleju, nie rumieniąc Oczyszczone, umyte pieczarki i kiełbasę obrać ze skor- ki, pokroić w kostkę, dodać do ce- buli i dusić razem przez 10 minut Następnie wymieszać z makaro- nem Całosc przyprawie papryką, pieprzem i solą Przecier pomi dorowy wymieszać ze śmietaną (1/4 szklanki) i połą Żaroodporne n naki this ;zym >apełm , posypać serem Resztę śmietany rozkłocic z ja- iem i polać potrawę tu7 przed zapiekaniem Potrawę wstawić do brednio nagrzanego piekarni- ka i zapiekać pod przykryciem przez 30 minut Po wyjęciu polać keezupem i posypać natką pic truszki Zapiekanka z makaronu i resztek mięsa 60 dag ugotowanego 20 dag upieczonego, uduszonego 10 dag resztek wędlin, szklanka śmietany, 3 łyżki przecieru pomidorowego, łyżka margaryny, łyżka mąki, tłuszcz do formy, cebula, po poł łyżeczki sproś zko wanego majeranku i papryki, 4 cienkie plastry żółtego sera, ćwierć łyżeczki zmielonego jałowca, sól, łyżka posiekanej natki pietruszki PIZZE, GRZANKI, ZAPIEKANKI Obraną cebulę drobno posiekać i poddueic na margarynie Dodać pokrojone w kostkę mięso i wędli- nę, dusić az cebula lekko się zru mieni Następnie dodać majera- nek paprykę jałowiec i przecier pomidorowy, wymieszać Wlać śmietanę rozrobioną z mąką, wy Mięsny sos połączyć z mąka Potrawę włozyc do żaroodpor- nego naczynia wysmarowanego tłuszczem, obłożyć pJastrami sera i zapiekać w nagrzanym piekar niku bez przykrycia okoto 20 mi- nut Po wyjęciu posypać posieka- ną natką pietruszki Zapiekanka z makaronu i ryby 0 dag makaronu, 0 dag filetów rybnych, I 30 dag włoszczyzny, cebula, I 3/4 szklanki śmietany, 1 3 łyżki margaryny, I 2 łyżki startego ostrego i, przyprawa :tip, np. maggi, tłuszcz do formy, pieprz, sól, I łyżka posiekanej > natki pietruszki odzie pizelac ^.orąt.^ woda wv leszac z tłuszczem b> fię nit miękko 7 dodatkiem tłuszczu i wo- dy Opłukane filety rybne pokroić w paski szerokości około 2 cm Cebulę obrać, pokroić w krążki i usmażyć na złoty kolor Warzy- wa połączyć z rybą, przyprawie do smaku solą i pieprzem, podlać wodą ("poi szklanki) i dusić przez W żaroodpornym, naczyniu wy- dwie warstwy makaronu, przekła- dając }e rybą, zalać śmietaną wy- nii^szaną z przyprawą do zup, po- sypać posiekaną natka pietruszki i startym serem Potrawę zapie- kać w gorącym piekarniku około \ 15 minut Podawać w tym samym Zapiekanka z makaronu i warzyw 20 dag makaronu rurki, 15 dag kapusty brukselskiej, 15 dag marchwi, 20 dag porów, 2 cebule, 2 szklanki mleka, jajo, 3 łyżki margaryny, 2 łyżki żółtego sera warmińskiego, 2 ząbki czosnku, łyżeczka imbiru, pól łyżeczki Vegety, I j^ pieprz, sól, lyzka posiekanej O natki pietruszki Makaron ugotować w osolonej wodzie, przelać zimną wodą, na- ZAPIEKANKI dępnie idcedzic Żaroodporne na cz>me wysmarować margaryną (iyzka) napełnić makaronem Ob ranę cebule i czosnek posiekać dodać do makaronu Pozostałe warzywa obrać i oplu kac Marchew pokroić na plaster la pory - w kilkucentymetrowe kawattu Brukselkę marchew i pory ugotować na parze dodać Do mleka dodać przyprawy po trawę polać startym se ozkloconym jaje Po zaniną posypać zapiekać 25-30 Zapiekanka z makaronu, kurczaka i owoców 1S dag makaronu rurki 50 dag ugotowanego lub upieczonego kurczaka, szklanka śmietany pół szklanki mleka, 2 mandarynki, 5 plastrów ananasa z puszki, jajo 4 lyzki rodzynek, łyżka margaryny, łyżka sosu sojowego, poł łyżeczki łagodnej przyprawy curry pieprz soi, PJ łyżka posiekanej natki O pietruszki PIZZE GRZANKI ZAPIEKANKI Żaroodporne naczynie wysma ron ugotowany w osolonej wodzie Z kurczaka. usunąć kości mięso pokro c w kostkę i dodać do mąka ronu Umyte rodzynki namoczyć w gorącej wodzie na 10 minut i od cedź c Mandarynki obrać podzie lic na cząstk ananasa osaczyć pokro c w kostkę Mandarynki ro dzynki ananasa dodać do mąka Mleko połączyć ze śmietaną do dac jajo sos sojowy i przyprawy Potrawę polać sosem wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut Podawać posypaną posie kaną natką pietruszki ozdób oną Zapiekanka z makaronu, mięsa i pomidorów 60 dag ugotowanego 40 dag mielonego mięsa wieprzowego 40 dag pomidorów 8 dag cebuli 2 łyżki margaryny 2 łyżki oleju poi szklanki śmietany 2 łyżki tartej bulki tłuszcz do formy gaika muszkatołowa soi lyzka posiekanej natki pietruszki Ugotowany makaron wlozyc do wysmarowanego tłuszczem zaro odpornego naczynia i wymieszać z margaryną (łyżka) Pomidory sparzyć obrać ze skórki Mięso lekko zrumiemc na oleju dodać obraną drobno posiekaną cebulę podsmażyć razem dodać natkę p etruszki osolic wymieszać uło zyc na makaronie Wyrównać po wierzchnie i w równych odstępach I wcisnąć pomidory w mięso Pozo 1 stały makaron rozłożyć m ędzy pom dorami Potrawę polać śmie taną wymieszaną ze szczyptą gał k muszkatołowej posypać tartą bułką i wiórkami pozostałej mar garyny Przykryć i zapiekać w go rącym piekarniku przez 30 minut Pod koniec pieczeń a odkryć Po dawać z sezonowym surowkani Zapiekanka z makaronu, parówek i porów ,0 dag makaronu kolanka ub muszelki I 20 dag parówek 40 dag porów I 25 dag pomidorów 3 lyzki oleju I 3 4 szklanki śmietany I 20 dag ostrego zoltego | 2 lyzki tartej bulki I" sproszkowana papryka » pieprz sól ZAPIEKANKI Pory umyć zielone części odciąć a biate obgotować przez 3 minuty w lekko osoliinym wrzątku Osą czyc pokroić w grube krążki Eoz grzać olej włozyc pory obrane zt skórki i pokrojone na plastry pomi dory wszystkie przyprawy i pokro jone na plasterki parówki bez osto nek dusić przez 10 minut W tym czasie ugotować mąka ron w dużej ilości wody Jeszcze niezupełnie miękki zalać zimną wodą i odstawie pod przykryciem na 10 mmut Odcedzic wymies7ac z podduszonymi na oleju warzy wami i parówkami oraz z połową porcji startego sera Potrawę ulozyc w żaroodpornym czerni posypanym tartą bułką po lac śmietaną wymieszaną z pozo stałym serem i przyprawa: Wstawić do dosc mocno nagrza: go piekarnika i zapiekać do z surówką Zapiekanka z ryby i fasoli I 40 dag ugotowanej I lub upieczonej ryby, I 2 szklanki suchej fasoli, 1 25 dag pomidorów, | 21yzkioleju, szcz do formy, | ząbek czosnku, goździk, sproszkowana bazylia, pieprz, soi, [ poi lyzki posiekanej i natki pietruszki PIZZE GRZANKI ZAPIEKANKI ZAPIEKANKI Fasolę namoczyć na noc Na stepnego dnia ugotować pod przy kryciem w tej samej wodzie w której się moczyła dodając goz dzik Pod koniec gotowania osolic odcedzic wyjąc goździk Rybę rozdrobnić usunąć ości wy mieszać z fasolą szczyptą pieprzu bazylii i łyżką oleju Wtozyc do gię boki ego żaroodpornego naczynia natartego posiekanym czosnkiem i wysmarowanego tłuszczem Na warstwie ryby ułozyc sparzone ob ranę ze skórki i przepołowione po midory osohc polać pozostałym olejem Potrawę wstawić do górą cego piekarnika i zapiekać bez przykrycia około 15 minut Poda wac posypaną posiekaną natką pie truazki Zapiekanka z ryby i mrożonych warzyw 40 dag ugotowanej lub upieczonej ryby, opakowanie mrożonej sszanki warzywnej, pół czerstwej bułki paryskiej, 1/3 szklanki mleka 10 dag cebuli 2 łyżki margaryny, tyzka kaszy manny szcz do formy ząbek czosnku, Iisc laurowy sproszkowana papryka, [^ soi, łyżka posiekanej O natki pietruszki Wlać do rondla 2-3 łyżki wizą cej wody włizvc zamrożone aa rzywa podgrzewać na bardz; małym ogniu pod przykryciem Gdy warzywa się rozmrożą dodai. lisclauriwy 1 4 łyżeczki papryki i dusić pod przykryciem około 10 minut Cebule obrać posiekać ze szklić na tłuszczu dodać posieka ny czosnek włozyc do warzyw i mieszając dusić jeszcze bez przy krycia aby odparował nadmiar wody osolic Warzywa wymieszać z kaszą natką pietruszki i raz, drobmoną rybą (bez oscij Czerstwą bułkę pokroić w kost kę zalać mlekiem Potowe kostek ułozyc na dnie żaroodpornego na czynią wysmarowanego tłuszczem pokryć przygotowaną mieszaniną i pozostałą bułką Potrawę wsta wic do bardzo gorącego piekarnika i zapiekać bez przykrycia około 20 minut az kostki bułki zrumiemą się i staną się chrupkie Zapiekan Zapiekanka z ryby i pieczarek 180 dag filetów rybnych, 40 dag pieczarek, 2 cebule ewierc szklanki śmietany 3 łyżki oleju, 3 łyżki tartej bułki, 3 łyżki startego żółtego sera, tłuszez do formy, łyżka przyprawy L Vegeta, pieprz, O gałka muszkatołowa, soi PIZZE GRZANKI, ZAPIEKANKI Nie filety rybi rondla zal szklanki opłukać zimną wodą (półtorej dodać Vegete doprowadzić i wrzenia gotować na małym ogni pod przykryciem około 15 minu po czym ostudził. Rybę pokro w roałą kostkę Obrane cebule po kroić drobno i podf dod, opłukać pokic c do cebuli dus i 10 minut V* mar wody, b odpi: ioIic a następnie wymieszie z i bą piepizem i szczypty gałki muszkatołowe] Potrawę włoz c do głębokiego żaroodpornego rowanego tłu zezem poli tani z gotowania ryby (1/4 szklanki) Potrawę posypać tartą bułką i se rem Wstawić do gorącego piekar mka i zapiekać bez przykrycia około 15 minut Podawać z sezo nową surówką Zapiekanka z ryby i szpinaku 125 dag wędzonej ryby, 1 kg szpmaku, pot bułki paryskiej, 2 pomidory, 3 strąki zielonej papryki, 1/3 szklanki mleka, 2 lyzki oleju, cebula, 1 lyzka musztardy, O formy, sól ZAPIEKANKI Rybę (bez ości i skory) pokroić na małt. kawałki S/pmak opłukać sparzyć wrzącą wodą osaczyć po siekać Obraną cebulę rozdrobnić Pomidory sparzyć, obrać ze skórki pokroić na kawałki Paprykę oczy scic z gniazd nasiennych pokroić w pa^ki W głębokim naczyniu rozgrzać olej włozyc cebulę pomidory pa prykę kawałki rvbv dodać musz tardęi dusnu szóstki pod p z\kry 15 minut Następnie dodać szpi nak soi wymieszać i całosc du 11 nadal by odparował nadmiar wod; Bułkę pokroić w kostkę poi ic mlekiem Połowę porcji u!oz\l ni przykryć mieszaniną szpinakową Na szpinaku ułozyc pozostałą buł kę Potrawę zapiekać bez pr?ykr\ cia w gorącym piekarniku około 20 minut az kostki bułki zrumie nią się i staną się chrupkie Zapiekanka z ryby, pieczarek, pomidorów i jabłek 75 dag mrożonych filetów I rybnych, 20 dag pieczarek, 40 dag pomidorów, 20dagjabłek, | 2 cebule, ^ki oleju, szcz do formy, sproszkowana bazy pieprz, soi, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Nie zmrożone filety opłukać osuszyć pokroić na porcje Pomi dory sparzyć obrać ze skork drobno pokroić wymieszać ze szczyptą bazylii osolic Jabłka nbrac pokroić w ćwiartki oczyścić z„n zd nasiennych zalać wrzącą w od i 114 szkluiki) i rozgotować pod piz\ki ciem Oczyszczone pieeziiki pokioic na plasterki wvmieszic z obraną posiekaną cebuh osolic Zaioodporne naczynie wysma ro« ic tłu zezem Wtozyc połowę poić i pomidorów Ulozyc na nich pieczirki a na pieczarkach porcje zimiozone] nh Calosc osolic pcsyp c szczyptą pieprzu polać olejem 2 łyżki) Włozyc pozostałe pomidory i pieczarki polać rózgo towanymi jabłkami i olejem (2 lyz kil Potrawę zapiekać w bardzo gorącym piekarniku około 40 mi nut Podawać posypaną posieka ną natką pietruszki | Zapiekanka z ryżu i kurczaka I Szklanka ryżu, 1 kg kurczaka, półtorej szklanki zielonego groszku (może byc z puszki), PIZZE GRZANKI ZAPIEKANKI 130 dag włoszczyzny (bez kapusty) 3-4 lyzka startego ostrego żółtego sera, 2 łyżki oleju łyżka margaryny tłuszcz do formy g gałka muszkatołowa O łyżka Vegety pieprz soi Spra nego kurc?aka z oczyszczoną umytą włoszczyzną zalać wrzącą wodą z dodatkiem przyprawy Vegeta gotować pod przykryciem przez 30 ni nut Na stępnie usunąć kości a mięso po kroić na małe kawałki Groszek swiezy ugotować groszek z puszki osaczyć Na dużej pateln roz grzać olej wsypać suchy ryz 62 smarc ryz w, roodpornym naczyniu wy 'anym tłuszczem ułozyc zielo em Calosc polać wy warem z gotowania kurczaka (2 szklanki) posypać startym serem wiórkami margaryny wstawić do mocno nagrzanego piekarnika Zapiekać około 30 minut Poda Zapiekanka z ryżu i ryby (pikantna) I 2 szklanki ugotowanego ryżu 80 dag filetów rybnych 50 dag strąków papryki 50 dag pomidorów ZAPIEKANKI PIZZE, GRZANKI, ZAPIEKANKI I szklanka mleka, łyżka mąki, szklanka śmietany, jajo, łyżka tartej bułki, tłuszcz do formy, sproszkowana papryka, ^Z soi, łyżka posiekanego 0 koperku Filety zalać na 15 minut mle kiem pokroić w kostkę Paprykę umyć pokroić na matę kawałki usuwając gniazda nasienne Po midory sparzje obrać ze skórki 1 pokroić v. kostkę Żaroodporna iidujmi, wyt>ma rowac tłuszczem i posypać tartą bulką Układać warstwami ryz pomidory paprykę rybę oproszo ną mąką i sproszkowaną papryką Warstwę ryby przykryć ryżem Na koniec potrawę polać śmietaną wymieszaną z jajem Zapiekać w gorącym piekarniku 30-40 mi przyprawioną oliwą i sokiem z cy trvny Zapiekanka z ryżu i warzyw I Szklanka ryzu, I 1 kg warzyw mieszanych I (marchew, seler, I por, cebula, I pietruszka), szklanka mleka, I szklanka wody, I poł łyżki ma-sla, 12 łyżki oleju sojowego, 20 dag startego żółtego sera, 2 jaja, tłuszcz do formy, pieprz, soi, Ljj 4 łyżki posiekanej O natki pietruszki Ryz przebrać opłukać gotować w osolonej wodzie z dodatkiem mleka Gdy wchłonie płyn przy kryć i wstawić do rondla z wrzącą wodą aby doszedł Umyte wa rzywa obrać opłukać pokroić na paseczki podlać oleiem oraz wrzą la wodą (kilka łyzck Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu Na wpół miękkie wymieszać ze startym serem i jajami połączyć z ugotowanym ryżem Przj gotowaną masę przełożyć do formy wysmarowanej tłusz czem Zapiekać w gorącym pie karniku około 25 minut Gotową potrawę posypać posiekaną natką pietruszki podawać z sosem grzy bowym lub pomidorowym i su Zapiekanka z ryżu, jaj, warzyw i resztek wędlin I Szklanka ryzu, szklanka ugotowanych mieszanych warzyw, 4 jaja, 25 dag resztek wędlu lub ugotowanego mięsa, poł szklanki mleka, ZAPIEKANKI S2 lyzki tłuszczu, 2 lyzki tartej bułki, pieprz, sól, 2 3 lyzki posiekanej 0 natki pietruszki Ryz ugotować na sypko w wo dzie (2 bzklankii z dodatkiem soli 1 tłuszczu Jaja ugotować na twar do posiekać warzywa i wędliny pokroić w kostkę lub w paski Ugotowany ryz wymieszać z wa rzywami wędliną jajami i ziele mną Przyprawie do smaku solą Włozyc masę do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłusz czem i posypanego tartą bulką polat mlekiem i zapiekać w górą cym piekarniku przez 30 minut Potrawę podawać z zieloną sałatą lub sezonową burowką Zapiekanka z ryżu, kiełbasy i pieczarek I 4 szklanki ugotowanego ¦yzu, 15 dag kiełbasv 5 dag pieczarek, J 15 dag cebuli, I 4 lyzki keczupu, 1 3 łyżki startego ostrego I żółtego sera, I 2łyzkioleju, 1 2 ząbki czosnku, tłuszcz do formy, pieprz, soi, 5 łyżka posiekanej > natki pietruszki Oblane cebuli, i czosnek drobno posiekać Pieczarki oczyścić, oplu kac i drobno pokroić Cebule pod dodać pieczarki razem poddusic dodać czosnek oaohc wlozyc do KieJ ise obrs skórki pokroić w cwiercplasterki : ko podsmażyć na oleju Wlozjcdo ryżu doddc keczup Potrawy do odpornego naczynia wysmarowa nego tłuszczem i posypać serem Zapiekać w gorącym piekarniku pod przykryciem około 20 minut Pod koniec pieczenia odkryć Po wyjęciu posypać posiekaną natką pietruszki 65 PIZZE GRZANKI ZAPIEKANKI Zapiekanka z ryżu, ryby i cebuli ¦ 4 szklanki ugotowanego I ryżu, 40 dag wędzonej ryby, I 25 dag cebuli I 25 dag pomidorów, I szklanka mleka, I 4 łyżki oleju, I łyżka tartej bułki, I 3 łyżki startego żółtego sera I 2 ząbki czosnku, tłuszcz do formy soi, |jg łyżka posiekanej O natki pietruszki Rybę rozdrobnić Mleko zagoto wac z drobno po siekanym kiein zalać rjbę zagotow, Zapiekanka z ryżu, wędliny, groszku i jabłek od a 30 Rybę wymieszać z ryżem natką pietruszki i olejem (2 łyżki) Przy prawic do smaku solą Wlozyc do żaroodpornego naczynia wjsma rowanego tłuszczem i posypanego tartą bułką Pokryć warstwą spa rzonych obranych ze skórki pomi dorow pokrojonych na plastry a następnie warstwą cebuli w poi plastrach lekko loląc każdą war stwę Całosc posypać startym se rem i polać pozostałym olejem Potrawę zapiekać bez przykrycia w gorącym piekarniku przez 30 rowka 14 szklanki ugotowanego ryżu, 20 dag wędliny puszka zielonego groszku 20dagjabłek, cebula, łyżka oleju, tłuszcz do formy, LL gałka muszkatołowa, 0 pieprz, soi Oblaną cebulę drobno posiekać zeszklić na oleju dodać drobno pokiojoną wędlinę razem przez chwilę podsmażyć Do żaroodpornego naczynia wy smarowanego tłuszczem włożyc ryz dodać szczyptę pieprzu szczyptę startej gałki muszkatoło wej cebulę z wędliną oraz obrane oczyszczone z gniazd nasiennych 1 poszatkowane jabłka Wszystko wymieszać połączyć z groszkiem osaczonym z zalewy i polać zalewą z groszku (3-4 łyżki) Potrawę zapiekać pod przykryciem w na grzanym piekarniku około 20 mi ZAPIEKANKI Zapiekanka z ziemniaków i boczku 1 kg z 15 dag boczku, kawałek selera, 10 dag startego żółtego sera, szklanka mleka, 3łyzkioleju, łyżka margaryny, Ljj sproszkowana papryka 0 pieprz, soi Obraną cebulę i boczek pokroić w kostkę Na patelni rozgrzać olej 1 podsmażyć boczek z cebulą Obrane i umyte ziemniaki pokroić na uenkie plasterki beler umyć i wetrzeć ha tarce o dużych otwo radi Jabłka obrać usunąć gmaz Żaroodporne naczynie wysma rowac margaryną, ulozyc w nim poł porcji ziemniaków na nich poi porcji boczku 2 cebulą jabłek 1 ae lera posypać obficie serem Mleko wymieszać z papryką so lą 1 pieprzem Zapiekankę polać mieszań ną zostawiając jej częac Następnie ulozyc taką samą dni gą warstwę posypać resztą sera 1 polać pozostałym mlekiem Po trawę zapiekać w nagrzanym pie karmku przez 0O-6O minut Poda wac z surówką war7ywną lub zieloną sałatą z pomidorami 1 ogórkiem PIZZE GRZANKI ZAPIEKANKI Zapiekanka z ziemniaków i cebuli lego piv 150 dag oem 50 dag cebu szklanka jat poł szklanki i 12 dag ostrego żółtego s< 2 łyżki margaryny J łyżeczka startej gałki ) muszkatołowej pieprz i Cebulę obrać posiekać zeszklić na margarynie (iyzka Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki W żaroodpornym naczyniu wy smarowanym margaryną układać tak by pierwszą ostatnią war Wymieszać piwo sm etane star ty ser i przyprawy Potrawę polać sosem układając na wierzchu wiórki pozostałej margaryny Za piekąc w gorącym piekarniku przez godzinę Zapiekanka z ziemniaków i marchwi I 50 dag 4 marchwie 3 jaja 4 łyżki tartej bułki 2 łyżki margaryny tłuszcz do formy > łyżeczka cukru, ) imbir soi Obra grchw iyte trzeć na tarce i ugotować w lekko osolonej wodzie (3/4 szklanki) wy studzić w wywarze Obrane urny te starte i oaączone ziemniaki wy mieszać z żółtkami tartą bułką ną marchwią z wywarem Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą Całosc przełożyć do zaroodpor nego naczynia wysmarowanego tłuszczem i zapie kac przez godzinę w średnio nagrza nym piekarniku Zapiekankę poda wac z zieloną sa łatą ZAPIEKANKI Zapiekanka z ziemniaków i ryby I 80 dag ziemniaków, I 60 dag filetów rybnych | 2 ząbki czosnku, ...lerc łyżeczki I sproszkowanej kolendry, po szczypcie imbiru _ i pieprzu, I 2 łyżki soku cytrynowego, 1 3łyzkioleju 1 2 łyżki tartej bulki, soi §J łyżka posiekanego O koperku Filety opłukać osuszyć posypać drobno posiekanym czosnkiem oraz przyprawami skropić so kiem z cytryny odstawie w chłód ne miejsce na 30 minut Ziemniaki obrać pokroić na cienkie plasterki włozyc do szero średnio nagrzanego piekarnika i zapiekać bez przykrycia około 10 minut Następnie wyjąc z piekar nika rozsunąć ziemniaki na boki W środku ułozyc porcje ryby oso lic posypać tartą bułką polać po zostałym olejem wstawić do pie karnika i zapiekać ]eszcze pizez 30 minut Po wyjęciu posypać ko perkiem Zapiekanka z ziemniaków i ryby (wykwintna) 1 kg ziemniaków, 40 dag filetów rybnych, 25 dag pieczarek, półtorej szklanki mleka, poł szklanki bulionu, 6 dag ostrego żółtego sera, cebula, sok z cytryny lyzkamąki, łyżka margaryny, tłuszcz do formy, lisc laurowy, gałka muszkatołowa, pieprz soi, i 2 lyzki posiekanej O natki pietruszki Filety obgotować przez lOmmul wodzie z dodatkiem liścia lauro kilku pieprzu naitępnie odcedzic i wystudzic Ziemniaki ugotować w skórkach po czym obrać i pokroić na cienkie plasterki Obraną rozdrobnioną cebulę i oczyszczone posiekane pieczarki zrumienic na margary nie dodać mąkę przyprawy po czym mieszając wlewać mleko z bulionem Włozyc obgotowaną rozdiobmoną rybę chwilę goto Żaroodporne naczynie wy sina ruwane tłuszczem wyłożyć pla łterkami ziemniaków włozyc ry PIZZE GRZANKI ZAPIEKANKI ZAPIEKANKI be pola posypać startym nego piekarnika mnie] więcej na 30 minut Zapiekankę podawać posypaną natką pietruszki z sała tą lub pikantnymi surówkami Zapiekanka z ziemniaków i siedzi jem i lekko ogoloną Wstawić po nownie do nagrzanego piekarnika i zapiekać 10 minut bez przy krycia Zapiekanka z ziemniaków i topionego sera 180 dag ziemniaków 45 dag solonych siedzi szklanka śmietany 10 dag cebuli jajo. łyżka oleju, tłuszcz do formy, gj soi, łyżka posiekanej 0 natki pietruszki Śledzie sprawie moczyć przez 2 godziny rtn en ając. k lkakrotme wodę Następnie obrać ze skórki 1 ofeci drobno pokroić Wymieszać 7 obraną drobno pokrojoną cebu la Ziemniak) obrać pokrozc na citnkie plasterki sparzyć osolo nym wrzątkiem osaczyć osuszyć Połowę porcji ziemniaków wio zyt do żaroodpornego naczynia II kg ziemniaków 4 topione serki, 2 jaja szklanka mleka, lyzka margaryny, tłuszcz do formy, g gałka muszkatołowa O pieprz, sól Ziemniaki obrać po Kroi c w ta larki gotować przez 10 minut w osobnej wodzie Serki pokruc na kawałki W żaroodpornym naczyniu wy ^maiowanym tłuszczem układać warstwami ziemniaki i kawałki azktou lekiei pieprzem i fetartą gałką tołową Potrawę polic mi osolic Na ziemniakach ułozje biedzie 7 cebulą przykryć pozosta łynu ziemniakami polać olejem Potrawę wstawić do gorącego pie karnika i zapiekać pod przykry Liem przez 30 minut Następnie wyj^c pobypat natką pietruszki polać śmietaną wymieszaną z ja PIZZE, GRZANKI, ZAPIEKANKI Zapiekanka z ziemniaków i wołowiny I 1 kg ziemniaków, I 30 dag mięsa wolowego I bez kości, I 25 dag pieczarek, cebule, 2 jaja, I 4 pomidory, I 3 łyżki oleju sojowego, 1 4 łyżki mąki pszennej, J* 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 0 pieprz, soi Ziemmaki obrać i ugotować Obraną cebule i oczyszczone, umy- te pieczarki posiekać W *fc17i uym oleju udusić osobno piecza k z cebulą oraz mięso z cebulą Przyprawie do smaku » lą pie przem Ugotowane ziemniak przecisnąć przez praska d 1 t surowe jaio, mąkę pszenni ziem maczaną Wyrobie ciabto kt le me powinno kleić się do rąk Żaroodporne naczynie wysma- rować olejem Na dme ułozyc 2/3 ciasta ziemniaczanego, na mm — mięso uduszone z cebulą, następ- 1 przykryć plasterkami pomi- dorów Na warstwie pomidorów ułozyc cienką waistwe ciasta ziemniaczanego, posmarować roz- kłoconym jajem Potrawę zapie kac w średnio nagrzanym piekar niku około 20 minut Podawać z zieloną sałatą 72 Zapiekanka z ziemniaków i ziół 110 ziemniaków, szklanka jogurtu, łyżka smalcu, 2 ząbki czosnku, 5 liści laurowych, tymianek, pieprz, sól, g> łyżka posiekanej O natki pietruszki Ugotowane ziemniaki pokroić w grube talarki Żaroodporne Czosnek obrać i utrzec z solą Ziemniaki układać warstwami, k zd i w ir t v\ po ypując pokra- m inkiem solą i piepizem Po- tia\ę p li icgurtem i wstawić do gorącego piekarnika Zapiekać przez 30 minut Zapiekankę poda- s^cp \ pii ~\ nitl \ pietruszki Zapiekanka z ziemniaków, jaj i pieczarek ek, I 50dagzier I 5 jaj, | 30 dag pie. cebula, I 3/4 szklanki jogurtu, I 3 łyżki margaryny, 1 tłuszcz do formy, 1 2 łyżki > tartej bułki, ) pieprz, sól ZAPIEKANKI PIZZE, GRZANKI, ZAPIEKANKI Ziemniaki ugotować w łupinach obrać pokroić w talarki Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę usmażyć na tłuszczu dodać oczyszczone i posiekane pieczarki udusić do miękkości Ugotowane na twardo jaja obrać i pokroić na plasterki Żaroodporne naczynie wy a ma rowac tłuszczem i posypać tartą bułką Układać warstwami ziem maki pieczarki i jaja każdą warstwę przyprawiając pieprzem i solą Górną warstwę powinny stanowić ziemniaki Potrawę po lac osolonym jogurtem i zapiekać w naferzanvm piekarniku przez 30 minut az brzegi =ię zrumienią Podawać z -urowkami z warzyw Zapiekanka z ziemniaków, mielonki i szpinaku 150 dag ziemniaków, 20 dag mielonki, 1 kg świeżego szpinaku, 10 dag zoltego sera, 3 łyżki tartej bulki, 31yzkioleju, 3 ząbki czosnku, L; tłuszcz do form>, soi, O 2 łyżki posiekanego koperku j Mielonkę pokroić w kostkę aob ranę umyte ziemniaki w pla stry Szpinak opłukać sparzyć osaczyć posiekać wymieszać ' z mielonką startym serem drób ZAPIEKANKI no posiekanym czosnkiem łyżką tartej bułki osohc Na dnie żaroodpornego naczy ma wysmarowanego tłuszczem ułozvc połowę porcji ziemniaków polać olejem (łyżka) i posypać po Iową porcji koperku Na tym uto zyc szpinak a na szpinaku drugą połowę porcji ziemniaków Polać olejem i posypać pozostałą bułką Zapiekać bez przykrycia w górą cym piekarniku około 30 minut Po wyjęciu posypać pozostałym koperkiem Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek I 40 dag ziemniaków, 1 15 dag mielonego ęsa ¦wieprzowego, I 75 dag pieczarek, 10 dag kiełbasy, lOdagcebuh, 3 lyzki tartej bułki, ' lyzka margaryny, gj ząbek czosnku, G) tłuszcz do formy, pieprz, soi Pieczarki oczyścić kapelusze obrać ze skórki trzonki wyciąć Szerokie żaroodporne naczynie wy we pieczarek blaszkami do góry i lekko osohc Trzonki oskrobac drobno posiekać i wypeimc nimi miejsca między kapeluszami Kiełbasę pokroić w drobną kost kę, wymieszać z obraną posieka ną cebulą czosnkiem mielonym mięsem tartą bulką (2 łyżki) szczyptą pieprzu solą i rozłożyć na pieczarkach Na masie mięsnej ułozyc resztę kapeluszy spodami nadol Ziemniak; obrać opłukać po kroić w ćwiartki wypełnić mmi miejsca między kapeluszami Po trawę posolić poaypac pozostałą tartą bułką i polać roztopioną mar garyną Zapiekać pod przykryciem w gorącym piekarniku około 30 mi nut Pod koniec pieczenia odkryć Podawać z surówkami Zapiekanka z ziemniaków piure I Opakowanie zamaczanego piure, 5 dag żółtego sera gouda, łyżka śmietany, lyzka margaryny, gałka muszkatołowa, g łyżka posiekanej O natki pietruszki Piure ziemniaczane przy go to wac według przepisu na opakow a mu dodać połowę startego sera śmietanę i szczyptę gaiki muszka tołowej wymieszać Masę przełożyć do zaroodpor nego naczynia wysmarowanego margaryną posypać resztą starte go sera i zapiekać w gorącym pie karmku przez 5 minut Zapiekan kę podawać posypaną natką pietruszki 75 PIZZE GRZANKI ZAPIEKANKI Zapiekanka z ziemniaków po grecku 1 kg ziemniaków 30 dag mielonego mięsa, 2 cebule 10 dag margaryny, 25 dag pomidorów, szklanka mleka, 3 dag startego ostrego oltego sera, łyżka mąki, jajo, pieprz, soi, § 2 lyzki posiekanej t- natki pietruszki Obrane drobno posiekane cebu le wymieszać z mięsem dodać wo dę (3/4 szklanki) podgrzewać na wolnym ogniu az zmniejszy się 76 losc płynu Dodać L/esc m&rgary ny i dusić powoli mieszając od czasu do czasu Po kilku minutach dodać obrane ze skórki i pokrojone I w kostkę pomidory wymieszać ! dusić powoli przez 20 minut Ca losc przyprawie do smaku solą i pieprzem Żaroodporne naczynie wysma rowac margaryną (lyzka) Na dnie ulozyc warstwę obranych i pokro jonych w bardzo cienkie plasterki ziemniaków oproszycje solą i pie przem Na ziemniakach lilozye mieszaninę mięsną a następnie warstwę pozostałych ziemniaków Catosc posypać solą i pieprzem Margarynę (lyzkę) stopie wy mieszać z mąką rozprowadzić mlekiem Mieszając doprowadzić do wrzenia Sos wymieszać z ja ZAPIEKANKI jem i startym serem przyprawie solą Przygotowaną potrawę polać sosem i zapiekać w nagrzanym piekarniku przez 40-50 minut Podawać z zieloną sałatą Zapiekanka z ziemniaków po nelsonsku Ił kg ziemniaków", 4 suszone grzyby, 4 jaja ugotowane na twardo, 2 cebule, 25 dag boczku, 120 dag startego ostrego zoltegosera, pot szklanki śmietany, 2 lyzlu tartej bulki, lyzka mąki, ^ tłuszcz do formy, i- pieprz, soi Ziemniaki obrać pokioicwuen kie plasterki Przez 5 minut obg( towywac w osolonej wodzie po grzyby pokroić w paseczki, pod telni obsmażyć pokrojony w kost- ny talarki cebule W żaroodpornym naczyniu w\ imarowShym tłuszczem i po pan tu tarta, buiką układ c w ar rtwami ziemniaki, boczek, grzyby pokrojone w talarki a na twardo Każdą warstwę poi W rondlu rozgrzać wodę w kto rej moczyły się grzyby (półtorej szklanki) dodać śmietanę wy mieszaną z mąką Wymieszać i zagotować Potrawę polać sosem i posypać pozostałym serem Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 30 szonym ogórkiem lub sezonową surówką Zapiekanka z ziemniaków po szwajcarski! I 1 kg ziemniaków, 20 dag startego I żółtego sera entalskiego, | 2 szklanki mleka, -- 2 jaja, cebula, łyżka masła, tłuszcz tło foim> pieprz oł 2 łyżki po lekane ł— natki piętru zki I Ziemniaki um\c zil c lekko ' osolonym wizątkiem i gotować pizez 9 minut po czvm odcedzic i tudzic Po obraniu pokroić w | niezbrt cienkie pla trv Ostatnią Vt rntv.ę ziemniaków pil c mle i obi"ui"\ i ardzo drobn posieka ną cebulą Formę do z piekama i wy m owac tłuszczem L kładąc PIZZE, GRZANKI ZAPIEKANKI przesypując każdą warstwę ,e rem Całosc posypać resztą starte go sera i wiórkami masła Potra wę zapiekać w dobrze nagrzanym piekarniku około 45 minut Poda z pomidorom Zapiekanka z ziemniaków po włosku 50 dag ziemniaków, pęczek szczypiorku, cebula, 12 dag szynki, 4 jaja ugotowane na twardo, szklanka śmietany, tłuszcz do formy, pół łyżeczki kminku, pieprz, soi, g 2 łyżki posiekanej -r- natki pietruszki ZAPIEKANKI Ziemniak obrać pokroi wcien Śmietanę wymieś zac z solą kie plastei n Szczypiore k umyć pieprzem i kminkier. n rozprowa- i posiekać Cebulę obrać, pokroić dzic równomiernie n a powierzch- w drobną k ostkę szynkę - w pa ni potrawy Potraw ve zapiekać ski, ajaja- w talarki w nagrzanym pieks rmku około Zaroodpo ne naczynie wysma- 20 minut Po wyjęciu posypać na rowac tlusz czem Układa w mm tką pietruszki Poda\ vac z pikant warstwami ziemniaki, cebulę nie przyprawioną s urowką wa szczypiorek szynkę i jaja rzywną PIZZE, GRZANKI, ZAPIEKANKI Zapiekanka z ziemniaków, ryby i pomidorów iag ziemniaków, 60 dag filetów rybnych, szklanka przecieru pomi doro wego, 30 dag pomidorów, 15 dag cebuli, 2 łyzkl oleju, łyżka tartej bułki, tłuszcz do formy, ząbek czosnku, pół łyżeczki cukru, wwierć łyżeczki sproszkowanej papryki, I pól łyżeczki kminku, ' t laurowy, _ dzik, ^ pieprz, 3 ziarna ziela t- angielskiego, soi Filety opłukać osuszyć zalać wrzącym przecierem pomidoro wjm zagotowanym z papryką kminkiem szczyptą pieprzu goz dzikiem liściem laurowym zie lem angielskim i posiekanym czosnkiem Odstawie na 30 minut w chłodne miejsce Następnie file ty wyjąc lpodziebc na małe porcje Cebule obrać i pokroić w cienkie połplasterki Pomidory sparzyć obrać ze skórki pokroić w plastry Ziemniaki obrać opłukać pokre w cienkie połplasterki sparzyć osoloną wrzącą wodą osacz Żaroodporne naczynie wysma rowac tłuszczem i posypać tartą bułką Włozyc ziemniaki dodać soi i olej (łyżka) Na ziemniakach ułożyć cebulę lekko osolic, potem pomidory osolic je i polać resztą oleju Potrawę zapiekać pod przy kryciem w gorącym piekarniku przez 20 minut Następnie wyjąc ją na pomidorach uiozyc porcje ryby osolic Przecier pomidorowy w którym ryba się moczyła lekko oslod?ic Rybę polać przecierem (wyjąc listek laurowy) i zapiekać bez przykrycia jeszcze przez 20 minut Podawać gorące j ZAPIEKANKI I SŁODKIE Na koniec kilka przepisów na zapiekanki słodkie które nada 3ą się nie tylko na deser lecz również na drugie danie obiadowe Może spróbujecie Państwo przyrządzie suflety — puszyste po trawy które zapieka się w bardzo gorącym piekarniku i podaje natychmiast po przygotowaniu gdyż ostudzone szybko opadają PIZZE, ERZflHKI ZflPIEKAHKI Suflet czekoladowy rdej I Poi tabliczki ti tekolady, | poi szklanki mleka, 3jaja. I 3 tyzki cukru pudru, I 2 łyżki mąki, I 2 łyżki margaryny, poi łyżeczki zapachu nilio *- tlui z do ft ¦ego, *ol Margarynę rozpuście dodać mą kę dokładnie wymieszać pod grzewac przez 1 2 minuty ciągle mieszając Czekoladę połamać na kawałki włozyc do rondelka do dac mleko (3 łyżki) i podgrzewać kolada się rozpuści Dodać resztę mleka wymieszać doprowadzić do wrzenia i stopniowo wlewać do naczynia z masłem i mąką Masę podgrzewać na małym ogniu stale mieszając az zgęstnieje i będzie odstaw ac od boków rondla Dodać cukier i zapach waniliowy zagoto wac i zestawie z ognia Jaja rozbić Oddzielić zottka od białek Zołtka dodawać po jednym do masy czekoladowej stale ją mieszając Białka ubić z odrobiną soli na bardzo sztywną pianę Pia ne delikatnie lecz dokładnie wy Żaroodporne naczynie wysma rowane tłuszczem napełnić masą do połowy wysokości Wstawię na tychmiast do bardzo gorącego pie karmka i zapiekać bez przykrycia około 30 minut Suflet waniliowy H Szklanka mleka, p 10 łyżek cukru pudru, p 3 jaja, °f 41yzkimąki, ¦Ę 4 łyżki margaryny, opakowanie cukru g g *~ tłu z do formy, soi ilekie Margarynę rozpuście w rondlu dodać mąkę wymieszać podgrze wac 2 minuty na małym ogniu cią gle mieszając Następnie odstawie ;prowadzie zimnym doda< ;ukiei igotowac i podgrzewać zgęstnieje Dodać cuki zagotować mieszając Oddzielić zołtka od Zołtka dodać do praestu ZAPIEKANKI SŁODKIE iłego agrestu S 2 łyżki margaryny towiną tłuszczem B 10 łyżek cukru pudru wypełnić mn do potowy Na I otarta skórka z cytryny tychmi st Kstnuc do bardzo go 3 lyzki soku cytrynowego rąceg> piekarniki i zapiekać bez q 10 lyzek tartej bulki przykryć a około 20 minut *"" tłuszcz do formy soi Agrest przebrać opłukać ocz\ I acic rozgnieść w rondlu rozgoto wac z wodą (3 4 łyżki) przetrzeć przez sito Margarynę utrzec z cu krem pudrem na pianę Jaja rozbić Oddzielić zołtka od białek Zoltka dodawać po jednym do masła cały czas ucierając do PIZZE GRZANKI ZAPIEKANKI dac skórkę z cytryny i sok cytryno wy Wymieszać z przecierem agre sto wy m Białka ubić z odrobiną soli na bardzo sztywną pianę Pia nę i tartą butkę delikatnie lecz dokładnie wymieszać z przecie rera agrestowym Masę wlać do żaroodpornego na Lzynia wysmarowanego thisz czem napełniając go do polowy wysokości Wstawić natychmiast do bardzo gorącego piekarnika i zapiekać bez przykrycia około 20 Suflet z białego sera 5jaj 25 dag białego sera poł szklanki śmietany, 4 łyżki cukru, łyżka rodzynek łyżeczka soku cytrynowego, skórka otarta z cytryny 5 kropel zapachu § cytrynowego, *~ tłuszcz do formy soi Ser przetrzeć przez sito lub ze mleć w maszynce Jaja rozbić Od dzielić zoJtka od białek Żółtka utrzec z cukrem dodać umyte ro dzynki sok cytrynowy skórkę z cytryny śmietanę i wymieszać Białka ubić z odrobiną soli na bar dzo sztywną pianę Dodać do ma sy serowej i delikatnie lecz do ZAPIEKANKI SŁODKIŁ Mie inę kładme wymieszać mieszaniny wlać do żaroodpornej formy wy smarowanej tłuszczem napełnia jąc ją do polowy wysokości Wsta wic natychmiast do baidzt gorącego piekarnika i zapiekał bez przykrycia około 30 minut Suflet z powidłami 12 łyżki powideł, 4ją|a 12 dag cukru pudru kieliszek rumu, 5 dag posiekanych g orzechów włoskich, t- tłuszcz do formy, soi Jaja rozbić Oddzielić zołtka od białek Zołtka ubijać trzepaczką przez 15 minut z cukrem pudrem powidłami i rumem Białka ubić z odrobiną soli na bardzo sztywną pianę dodać do zołtek ostrożnie Mieszaninę wlać do formy wy smarowanej tłuszczem napei mając ją do polowy wysokości Posypać orzechami Natychmiast wstawić do bardzo gorącego pie- karnika i zapiekać bez przykrycia około 20 minut PIZZE GRZANKI ZAPIEKANKI Zapiekanka po turecku 150 dag ugotowanego makaronu, 8 dag łuskanych orzechów włoskich, ^ 31vzbin ¦*- tłusz z do for Żaroodporne naczynie wy smar o wac tłuszczem układać warstwa mi ugotowany makaron, posypu jąc go zmielonymi orzechami Potrawę polać miodem i posy wiórkami tłuszczu Zapiekać średni n piekarniku Zapiekanka z czerwonych owoców 50 dag owoców (porzeczki maliny, wiśnie szklanki lub łutowki), szklanka cukvu 20 dag mąki, i ^ 12,5 dag masła roślinnego, *~ tłuszcz do formy Masło roślinne posiekać na ma łe kawałki wymieszać z cukrem (poł szklanki) i mąką az utworzy się jakby kaszka Umyte oczyszczone z szypuiek i wydrylowane owoce wymierzać APIEKANKI SŁODKIE z pozostałym cukrem ułoży c w żaroodpornym naczyniu lekko | wysmarowanym tłuszczem pc sypać ciastem i wstawić do gc rącego piekarnika na 30-40 m nut Zapiekanka będzie gotows gdy wierzch się lekko zrumien Podawać aepłą ze śmietaną ubi tą z cukrem i cukrem wami] Zapiekanka 2 kaszy manny i miodu l Szklanka kas?y manny [ szklanka wody szklanki mleka [ 3 łyżki miodu [ 31yzkicukru lyzka masła I łyżka rodzynek \ 2 lyzki posiekanej skórki pomarańczowej L! lyzka tartej bulki t- tłuszcz do formy Kaszę w«ypac do rondelka z wodą wymieszaną z mlek em szklanka) zagotować m eszając Dodać pozostałe mleko i gotować przez 10 minut Zdjąć z ognia o tudz c Masło utrzee z cukrem i łyżki) połączyć z ostudzoną kaszą wymieszać Dodać opłuka ne rodzynki i skórkę pomaran Żaroodporne naczynie wysma rowac tłuszczem posypać tartą bulką włozyc kaszę posmarować miodem Potrawę zapiekać pod przykryć em w średnio nagrza nym piekarniku około 20 m nut Zapiekanka z płatków kukurydzianych, jabłek ljezyn 2 szklanki płatków j kukurydzianych I 30 dag jabłek 20 dagjezyn lub porzeczek, | 4 fyzki cukru 4 lyzki margaryny 2 lyzki słodkiego soku L2 owocowego "^" sok z polowy cytryny Jabłka umyć obrać usunąć gniazda nasienne pokroić w cień kie plasterki skropić sokiem z cy tryny wlozyc do miski Jeży ny oczyścić opłukać wymieszać i z jabłkami dodać cukier i wodę {poł szklanki) wym eszac po I czym włozyc do szerokiego zarood | pornego naczynia i wstawić do I średnio nagrzanego piekarń ka na 30 minut W rondlu rozpuście margarynę I wlać sok owoco vy i wymieszać | Dodać płatki kukurydziane i mie szac az będą dokładnie pokryte gęstym sosem Tak przyrządzone płatki rozsmarowac na wyjętych z piekarnika owocach wstawić ponownie do piekarnika Potrawę zapiekać bez przykryć a około I 30 minut 87 Zapiekanka z makaronu i jabłek | 60 dag ugotowanego | 50dagjablek I 4 lyzki cukru opakowanie cukru wamlmowego I 2 lyzki tartej bulki ' poł łyżeczki ^L sproszkowanego cynamonu *" tłuszcz do formy soi Jabłka obrać oczjsc c z gniazd nas ennych i pokroić w cienkie plasterki Przypraw c cukrem cu krem wan linowym i cynamonem wym eszac z ugotowanym mąka Potrawę włozyc do odpor tłuszczem i posypanego tartą bul ką Zapiekać pod przykrył nagrzanym piekarniku g Zapiekanka z makaronu i sera wamlmowego 160 dag ugotowanego makaronu 40 dag sera twarogowi 2jąja 5 łyżek cukru opakowanie cukru wamlmowego , 2 łyżki smażonej * skórki pomarańczowej 2 lyzki tartej bulki I^J łyżka margaryny *~ tłuszcz do formy soi Twaróg utrzec z cukrem cu krem wanihnowym po czym wy mieszać z jajami i posiekaną skór | ką pomarańczową 7aroodporne naczynie wysma ro vac tłuszczem posypać tartą bulką Układać warstwami mąka ZAPIEKANKI SŁODKIF ron i twaróg tak, by pierwszą i ostatnią warstwę stanowił ma- karon Potrawę posypać wiórkami margarynj i zapiekać pod przy kryciem w gorącym piekarniku około 40 minut Zapiekanka z makaronu i twarogu I 25 dag ugotowanego Larami nitki, I 20 dag sera twarogowego, 4jaja, pól szklanki cukru, 4 łyżki śmietany, 4 łyżki posiekanych rodzynek, sok i skórka z połowy ' cytryny, J^ łyżka margaryny, *— tłuszcz do formy, soi Margarynę rozetrzeć z cukrem i solą, wymieszać z twarogiem śmietaną, rodzj likami, skórką i sokiem z L\tryny Ugotowany i osaczony makaron połączyć z masą serową Zołtka ubić do bia- łosci, białka - na sztywną pianę Calosc lekko wymieszać Żaroodporne naczynie wysma i przykryć Do nagrzanego piekar mka wstawić duże naczynie z wrzącą wodą, wstawić do mego naczynie z makaronem i zapiekać potrawę przez godzinę Zapiekanka z ryżu i jabłek 2 szklanki ugotowanego ryżu, 60 dag jabłek (lub innych owoców), pół szklanki cukru, szklanka śmietanki, 2 łyżki margaryny, 2 łyżki cukru, wanilinowego, ^ łyżka sproszkowanego Owoce umyć, usunąć gniazda ryż Potrawę włozyt. do żaroodporne- go naczynia wysmarowanego mar- garyną, posypać wiórkami marga ryny, wstawić do bardzo gorącego piekarnika i 7dpiekac pod przykry- ciem około 30 minut D" polania podać osobno ->mietaiłkę wymie- szaną z cukrem v> anilinowym Po- Zapiekanka z ryżu i śliwek ¦ 2 szklanki ryżu, K 75 dag shwek węgierek, B 4 szklanki mleka, B 2 jaja, 3 łyżki tartej bułki, B tłuszcz do formy, m 3 łyżki cukru, J2 kawałek wanilii *— lub cukier wanilmowy, sól PIZZE GRZAHKI ZAPIEKASKI___________________________________________________________ Ryz ugotować na sypko Śliwki | i zapiekać przez około 15 minut imiyciwvdrylowae Jajaubitzcu | az truskawki puszczą sok Z bia krem i wanilią stawiając zarood i lek i cukru pudru ubić bardzo porne naczynie na niezbyt silnym sztywną pianę Wyjąc naczynie ogniu Gdy masa będzie gęsta do z piekarnika truskawki pokryć dac ją do ugotowanego ryżu wy ubitą pianą i zapiekicjesz(.ze oko mieszać lo 15 minut Piana powinna przv W żaroodpornym naczyniu wy brać kolor słomkowy panym tartą bułką układać war stwami ryz i śliwki Ostatnią warstwę powinien stanowić ryz Potrawę posypać lekko tartą bul ką zapiekać w średnio nagrza P>da\ i przez 3C estygmeci zbitą Zapiekanka z ryżu i truskawek 12 szklanki ugotowanego ryżu 60 dag truskawek, 2 jaja 2 łyżki cukru, JJ 2 lyzki cukru pudru *- tłuszcz do formy, soi Jaja rozbić Oddzielić zoltka od białek Żółtka utrzec z cukrem S Zaroodpoi -ne naczynie i wy o»ac tlusa iczem włoży¦ c ryi ¦¦ ^y nieszany z żółtkami Na ryzi mło yc obrane z szypułek 1 U myte ruskawki Potrawę we itawi lC do lednio ns igrzanego p \ekaj ¦mka APIEKANKI SŁODKIE I Zapiekanka z wisni 50 dag wisni 2 jaja 25 dag chudego sera I twarogowego 2 łyski masła 5 lyzek cukru opakowanie cukru wamhnowego I łyżeczka proszku i = dopiecze™ *— tłuszcz do formy Wisme umyć osaczyć wydrylo wat vło7yc w tortowmcy dokiad , Jaja ro?b c Oddz elic zołtka od białek Masło zołtka Cukier eu kierwanilmowyutrzecnajednoli tą puszystą masę dodając stop nowo twaróg Z białek ubić szty w ną pianę połączyć ją z masą serową delikatnie wymieszać do dac proszek do pieczenia Wiśnie ułożone w tortowmcy zalać masą Potrawę wstaw c do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 40 mi SPIS TREŚCI Od autorki 3 Grzanki z n asą rybną Pizze 5 serowa I asą Pizza „Cztery pory roku" 6 Grzanki z n asą Pizza Danuty 7 serowa II Pizza florencka 7 Grzanki z n ozgiem Pizza kalabryjska 8 Grzanki z p apryką Pizza na kruchym Grzanki z p asztetem spod le 8 Grzania Pizza na połkruchym z pieczarka spod le 9 Grzanki Pizza neapohtanska I 9 z piecz arkai tni II Pizze neapohtanska II 0 Grzanki z pomidoram Pizza nicejska 1 Grzanki z s erem I Pizze starodawna 2 Grzanki z s erem II Pizze studencka 2 — Grzanki z s erem III Pizza sycylijska 5 g Grzanki zs zynką Pizze wrocławska 5 1 Grzanki za lekane t Pizze z grzybami 6 00 zserem ^ PlZZo z jajami 6 3 Grzanki ze śliwkami i SS ze szprotkami 7 Zapiekanki Suflet z kapusty Grzanki 9 włoskiej Grza nki. białostockie 0 Suflet ze sz unaku Grza nki inaczej 0 Zapiekanka Grza nki neapobtanskie A gospodarsk a Grza nki saskie 1 Zapiekanka po alzack Grza nki w papilotach Zapiekankę Grza nkii wyśmienite 2 po estoński. Grza boczkiem .2 Zapiekanka Grza nki jabłkami 24 po moskiew sku Grza nki jajami >4 Zapiekanka Grza nki konfiturami H po rzymsku Grza nki krakersów 26 Zapiekanka Grza nki krewetkami -6 po strasbur sku Zapiekanka po śląsku 43 Zapiekanka z tyby Zapiekanki i mrożonych warzyw o9 po warminsku 44 Zapiekanka z ryby Zapiekank rodzinna 44 i pieczarek 59 Zapiekinka z cukiim 46 Zapiekanka z ryby Zipiek-mki i szpinaku 60 zezei twej bułki 47 Zapiekanka z ryby Z ipiekanka z grzybów 47 i jabłek 61 Zipiekanka z kaszy Zapiekanka z ryżu givczane] i ryby 48 i kurczaka 61 Zipiekanka z kaszy Zapiekanka z ryżu gr\czanej i